Han är forskaren som vann en hembryggartävling och tänkte nu eller aldrig. När det sedan fanns plats i svärmors garage blev Barlind Beer verklighet.
– Jag har fått gå ner i lön, men det här är så himla roligt, säger grundaren Jonas Barlind.
Det är inte ovanligt att kemister också blir hembryggare. För Jonas Barlind var det inte riktigt så. Han jobbade i många år som forskare på AstraZeneca, men det var ungefär när han började tröttna på sitt jobb som ölbryggningen kom in i hans liv.
– Jag fastnade helt när jag började. Det finns många likheter mellan ett experiment i forskarvärlden och att brygga en öl. Dessutom är jag van vid att verkligen dokumentera och det är viktigt om ölen ska bli likadan från gång till gång, säger han.
När han sedan vann en hembryggartävling och fick ta emot pris på Brewdog Bar i Göteborg stod han i valet och kvalet.
– Det var verkligen nu eller aldrig men jag bestämde mig för att prova.
Första bryggningen gjorde han i juni i fjol. Då som nu i svärmors garage på Björkö.
– Det har löst sig jättebra. Dessutom äter vi lunch tillsammans ganska ofta nu, säger han med ett leende.
Ganska snabbt efter första bryggningen hade han sin kommersiella premiär på restaurang Seaside i samband med Björködagen. Hans öl blev sedan mer känd i Göteborg via en tap takeover på Brewdog Bar i Göteborg i januari i år. Nu är det cirka 20 ställen som serverar hans öl.
– Det har rullat på. Jättekul när min öl finns på sådana ställen som jag själv gärna dricker öl på, säger han.
Steget från att vara forskare till att vara bryggare har varit ganska stort. Han sticker inte under stol med att han tjänar mindre nu, men det finns andra bitar som väger tyngre än så.
– Jag tröttnade på forskningen, och jag trivs himla bra med det här. Det är ett varierat arbete där inte bara själva bryggningen är rolig utan även allt runt omkring.
Han brygger på ett 200 liter bryggverk och det blir bryggning cirka två gånger i veckan. Han har haft tankar på expansion, men något sådant är inte konkret i nuläget. Nästa stora steg blir i stället en planerad lansering på Systembolaget i december.
– Då ska jag se till att få öl till lagret i Örebro också, så att min öl går att beställa över hela landet. Annars är det hans folköl som säljer bäst. Folkölstrenden har nått även Göteborg.
– Den finns på fem ICA-affärer och några Hemköp, berättar Barlind.
Att bli bryggare innebar också att bli egen företagare. Det var något nytt för Jonas Barlind.
– Jag har alltid varit anställd tidigare, det har varit mycket att lära sig om att driva företag. Men nu har jag gjort det ett tag och det känns bra.
Karriärsbytet har gjort honom gott och nu är det bryggarlivet som gäller.
– Det är så roligt att kunna nå ut till folk. Det blir en annan kundkontakt här än som forskare i läkemedelsbranschen.