Drygt ett ton kottar. Det blev skörden för Sveriges största humleodling i år. På sikt hoppas Korngården på att odla både större mängder och fler humlesorter.
Hela projektet började med att tre av dagens sju delägare odlade humle till sin egen hembryggning.
Men det var efter ett studiebesök i Tjeckien hösten 2014 som planerna på en kommersiell odling tog fart i Kornheddinge utanför Staffanstorp.
– Vi hade börjat fundera på att utöka, och efter studiebesöket bestämde vi oss för att skala upp, berättar Marianne Persson.
1500 plantor på ett 5000 kvadratmeter stort område gav i år cirka 1,2 ton humlekottar.
– Plantorna är inte fullvuxna ännu, det tar några år. Vi kanske kommer att ha en skörd på 2-2,5 ton per år framöver säger Persson.
Så här långt är det tre humlesorter som odlats. 600 plantor magnum och 600 plantor saphir kompletteras med 300 plantor av den svenska humlen näs.
På sikt kan det bli fler sorter än så.
– Ja vi tittar på det. De tyska sorterna har fungerat bra, men vi kan tänka oss humle från andra länder också. Vi lyssnar gärna på bryggarnas önskemål.
En hel del vatten och gärna mycket solljus behövs för att humlen ska växa. Och då växer den rejält.
– Den kan växa upp till 20 centimeter på en dag, det är imponerande, säger Persson.
Till årets skörd köptes dessutom in en tysk skördetröska för humle. Den har effektiviserat arbetet och kanske också gett nya möjligheter för humle i regionen.
– Första året handplockade vi allt, det tog mycket tid. Nu när vi har en tröska kan vi tänka oss att hjälpa andra odlare med sina humleskördar, säger Persson.
Korngården vänder sig till både småbryggerier och hembryggare när det gäller försäljning. Remmarlöv Gårdsbryggeri och South Plains var de två första kommersiella kunderna.
– Vi diskuterar med betydligt fler, det ser ljust ut, berättar Persson.
Nyligen började också Bryggeributiken i Sösdala att sälja deras svenskodlade humle. I en tid då närproducerat blir allt viktigare, har humleodlingen utanför Staffanstorp säkert kommit för att stanna.
– Vi planerar för att utvidga. Det blir inte redan till nästa år, men på lite längre sikt, säger Persson.