I snart 25 år har Nikola Sarcevic varit framgångsrik frontman i populära skatepunkbandet Millencolin. Nu är det dags att ta steget in i bryggarvärlden.
– Det känns jättekul men jag har mycket kvar att lära, säger han.
Bryggeriet, som heter Mikrofonbryggeriet, har precis i dagarna sin kommersiella premiär. Fat finns bland annat i Örebro, Skövde och på The Rover i Göteborg.
Vi pratar om att ölkarriären kanske är i samma skede som när fyra unga killar släppte sin första EP i Örebro i början av 1990-talet. Under en tid har det jobbats med en produkt och till slut blir det dags att få veta vad andra tycker om det man skapat.
– Ja kanske är det lite så. Jag är fortfarande nybörjare på att brygga öl. Det ska bli jättekul att se vad folk tycker. Jag är själv lite petig när jag dricker öl, så jag vet hur det är.
Om Nikola Sarcevic är ny i ölvärlden, så är han desto mer etablerad i musikvärlden. Undantaget en kortare paus i slutet av 90-talet har Millencolin turnerat och släppt skivor i nästan 25 år. Som basist, sångare och till stora delar låtskrivare har han varit en viktig del av bandets framgångar.
– Vi kom in på den här musiken via skate-trenden i slutet av 80-talet. Vi lärde känna skatefolk som hade egna band och då startade vi också ett.
Deras första EP kom 1993 och året efter kom första fullängdsplattan. Sedan 1996 har de återkommande varit på turneer över hela världen.
– Det kom en våg där på 90-talet med band som Green Day och Offspring. Vi åkte med lite på den.
Fortfarande är bandet i full gång och riktigt populära. Efter ett skivsläpp i fjol har de varit på turneer runt om i världen.
– Det är väl bara Afrika vi inte har varit i, fast det har funnits intressse där också, säger Sarcevic.
Flyttade till Göteborg
När bandet hade ett upphåll i slutet av 90-talet flyttade han till Göteborg. Där väcktes också ölintresset. Han började att hänga på The Rover och lärde sig att uppskatta öl på ett nytt sätt. Det intresset har han burit med sig och även haft nytta av på bandets turneer.
– Vi har koll på vilka bryggerier och ölbutiker som finns när vi kommer till en stad. Jag har mer kontakter med bryggare utomlands än jag har i Sverige så här långt, säger han.
För tre år sedan började han att brygga öl hemma med Christian Silva. De båda träffades när Nikola Sarcevic studerade internationell marknadsföring i Skövde. Även Silva är inblandad i Mikrofonbryggeriet.
– Han fick mig att skaffa bryggeriutrustning. Jag gick in i en butik här i Göteborg och frågade vad jag behövde. Vi har gjort 20-litersbatcher tillsammans sedan dess.
Intresset för bryggning växte längs vägen. Riktigt mycket. Så mycket att Sarcevic faktiskt gick en tvåveckors bryggarutbildning i Berlin.
– Jag fick ett väldigt bra nätverk där och lärde mig mycket. Jag lärde känna en bryggare i Paraguay och i bland hjälper han mig via messenger när jag behöver hjälp med bryggningen, berättar Sarcevic.
Söker lokal
I dagsläget brygger Mikrofonbryggeriet på två bryggverk på vardera 50 liter. Det finns tre tankar på vardera 200 liter vilket gör att en batch bryggs i fyra etapper.
– Vi håller till i mitt hus här i Göteborg fortfarande, men letar efter en lokal. Jag kan tänka mig ett större bryggverk också, och kanske skulle vi vara tre i stället för två i företaget.
I grunden är det öl inspirerad från USA som Sarcevic helst både dricker och brygger.
– Vi gör olika öl varje gång, det är fortfarande en läroprocess. Amerikanska bryggerier är oblyga, men jag gillar även annan öl. I musik är det lätt att fastna i ett fack, men inom ölvärlden kan du lätt hoppa mellan olika stilar.
Musiken har varit en stor del av hans liv i många år, nu återstår att se hur stor ölvärlden blir. Klart är i alla fall att Nikola Sarcevic trivs även i den världen.
– Jag gillar bryggning, man får verkligen vara kreativ.