Jalapeno var en vinnande ingrediens när Innis & Gunn lät folket skapa sin nästa öl. Bakom receptet står Mika Jeppsson från Sölvesborg.
Cirka 150 förslag kom in när Innis&Gunn bad om hjälp med utformningen av sin nästa öl. Sju finalister valdes ut och till slut stod alltså Mika Jeppsson som vinnare.
– Folket har gjort sitt val, ett djärvt och modigt val. Bryggning med jalapeños är verkligen okonventionellt, men det är anledningen till att jag är så glad över att få träffa Mika och tillsammans få göra hans idé till verklighet säger Dougal Sharp, grundare och bryggmästare på Innis & Gunn.
Jeppsson är lärare och hembryggare som nu får vara med när ölet bryggs i Skottland under nästa år. Ölet kommer också att bära hans namn.
Här är alla finalisterna:
1. Mikas öl – Imperial stout lagrad på bourbonfat med choklad, vanilj och jalapeño, Mika Jeppsson, Sölvesborg.
2. Eva Charlottas öl – Mustig och lite sötare stout lagrad på ginfat med apelsinskal, kanel och kardemumma, Eva Charlotta Yngström Dunell, Stockholm.
3. Tinas öl – Pale Ale lagrad på sherryfat med äpplen och en touch av kanel, Tina Danielsson, Ljungby.
4. Freds öl – Medelmörk öl med smak av rökig whisky och soltorkad chili, Fred Nordelöf, Västerås.
5. Andreas öl – Ekfatslagrad, humlig IPA med smak av enbär och granskott, Andreas Sellstedt, Umeå.
6. Pontus öl – Wee Heavy lagrad på brandyfat, Pontus Lindmark, Lund.
7. Olles öl – Ekfatslagrad red ale med massor av körsbär, Olle Rhodin, Lidköping.