Ett helt nytt bryggeri. Och en bryggeripub i de befintliga lokalerna. Stigberget har stora planer för framtiden.
– Inget är klart ännu och vi behöver hitta finansiering. Men vi har slagit i taket här, säger Nils Hultkrantz, en av delägarna.
2016 har varit ett otroligt år för Stigbergets Bryggeri. Vid jul i fjol expanderade man, men redan efter några månader var man nära sin maxgräns för den satsningen. 160 000 liter i fjol blir 320 000 i år, varav 200 000 liter de senaste sex månaderna.
– Det känns som att vi skulle kunna sälja hur mycket öl som helst just nu. Jag vet inte hur många som vi har tackat nej till, säger Hultkrantz.
Inte minst är det potentiella kunder utomlands som har fått stå tillbaka.
– När det kommer mail från Hong Kong öppnar jag det nästan inte ens. Vi har ingen chans att skicka öl till alla som är intresserade. Vi har fått förfrågningar från så gott som alla europeiska länder och även från andra håll.
Givetvis är det årets humlesuccéer som till exempel West Coast IPA och Gbg Beer Week IPA som har skapat intresse för bryggeriet. De ölens framgångar beror i sin tur till viss del på fjolårets expansion. Bryggverket som det satsades på då gav nya möjligheter till kylning och torrhumling av ölen. I februari fick man dessutom till ett avtal som garanterade humle av allra bästa kvalitet.
– Vi är bra på att utnyttja humlens fulla potential, säger Hultkrantz.
Trots att man lyckats komma över större ytor vid dagens lokaler vid Sjöfartsmuséet börjar det bli trångt och det går inte att få in fler tankar.
Därför tittar Stigberget nu på större lokaler och även på att skaffa ett helt nytt bryggverk.
– Vi har en ide om att skaffa en ny lokal med ett bryggverk på 4000 liter. Då skulle vi kunna växa upp till 1,8-2 miljoner lite öl per år på lång sikt, säger Hultcrantz.
I den visionen finns också ambitionen att behålla dagens bryggeri och fortsätta använda det, bland annat som bryggeripub.
– Det var egentligen tänkt så från början, men det har inte blivit av. Det vore trevligt att ha Stigbergets Ölcafé här.
Fördelen med två bryggerier är bland annat att man då slipper ett driftstopp vid en flytt. Dessutom skulle då dagens bryggeri kunna användas för mindre batcher och samarbeten.
Hultkrantz betonar att inga beslut är tagna och att det kommer att ta tid även om planerna blir verklighet. Samtidigt finns det behov av ett större lager och en ny större buteljeringsmaskin.
– Det finns inget självändamål i att växa och vi vill inte bli störst. Samtidigt är det ganska tungjobbat där vi är nu.