2014 öppnade Cafe Proviant, en av fortfarande få bryggeripubar i Stockholm.
– Det har tagit längre tid än jag trodde med sådana ställen här, säger William Österlund.
Österlund var inställd på att få se fler konkurrenter till bryggeripuben.
– Jag trodde nog att det skulle bli 8-10 stycken ganska direkt, säger han.
Proviant finns i dag på tre ställen. På Östermalm finns en restaurang där man också säljer charkuterivaror, och på Gärdet finns ett bageri som startade i augusti.
På Kungsholmen blev det öl i fokus för Cafe Proviant.
– Vi försöker att förse varandra med produkter. Bland annat försöker vi skicka så mycket drav som möjligt till bageriet, säger Österlund.
Han är platsansvarig på Cafe Proviant, kedjan ägs av Mattias Edlund och det är Roger Almstrand som är bryggmästare.
– Vi har ett bra samarbete. Jag brukar ha ideer om vilka öl vi ska brygga. Vi brygger traditionell öl, mest i tysk och engelsk stil. Vi har bryggt en ipa på 2,5 år och det vara en beställning, säger Österlund.
De kallar sig för Stockholms minsta bryggeri och i år hamnar produktionen på cirka 10 000 liter.
– Nästa år kanske det kan bli 16-18 000 liter, det är nog max vad vi kan fixa.
Eftersom bryggningen inte får pågå när restaurangen är öppen, så är det mest söndagar som blir bryggdag.
Han tycker attt deras traditionella hållning med ölstilar börjar vinna mark allt mer.
– Det märks på våra kunder att trenden går mer mot klassisk öl och lågalkoholöl. Jag hoppas ju att folk i Sverige ska hitta till dark mild som är jättegott, säger Österlund.
I framtiden kan det också bli så att Proviant skaffar ett andra bryggeri. Då skulle det nuvarande vara ett testbryggeri och samtidigt försöja restaurangen med öl.
– Det finns ett stort ölintresse i Stockholm och det går både upp i åldrarna och ner i åldrarna. Folk är medvetna och det finns en nyfikenhet hos våra gäster, avslutar Österlund.