Bildspel
Peter M Eronsson väljer gärna en engelsk öl före de mer moderna ölstilarna.
Författaren Peter M Eronson har etablerat sig rejält i genren med ölböcker. Nu är två av hans böcker nominerade i World Gourmand Cookbook Awards.
Den internationella tävlingen har sin final i Kina i maj nästa år och det är första gången som Eronson är nominerad.
– Men tanke på att det släpps hundratals ölböcker i världen varje år känns det väldigt hedrande, säger han.
Det är hans båda böcker ”Kreativ Ölbryggning” och ”Klona Öl”, som nominerats. Den förstnämnda är skriven tillsammans med Simon Svensson.
Hans första ölbok kom 2009 och hette ”Sveriges Ölkrogar. Därefter har det blivit fem ölböcker till och dessutom en del skönlitterära verk.
Men ölintresset började tidigare än så. 2002 besökte Göteborgaren Stockholm Beer & Whisky Festival. I samband med det gjorde han ett besök på Akkurat i Stockholm.
– Då skulle jag få prova ölets champagne, som var Cantillon. Jag minns att jag spottade ut det första gången, säger han med ett skratt.
Men trots den inte helt positiva första kontakten med spontanjäst öl, så frodades det en ölintresse. Han började köpa olika öl på Systembolaget och provade sig fram. När The Rover bytte ägare 2006 började han att vara där, även om han först tyckte att det lät tråkigt med en bar som skulle ha svensk öl.
– Det var så annorlunda då. Det fanns inte många ställen och var en annan kultur, säger han.
När han själv ska välja en öl hamnar han gärna med något brittiskt i glaset. Och allra helst på cask.
Flera av hans ölböcker har handlat om hembryggning, och den senaste ”Klona Öl” är en samling med recept från svenska bryggerier som hembryggare kan ge sig på att brygga.
– Dom stora bryggerierna sade nej, men dom flesta andra tyckte att det var kul. Vissa släppte sina recept för första gången till den här boken.
Han är själv inbiten hembryggare sedan nästan tio år och har vunnit en del priser genom åren.
Nästa ölbok är redan på gång. Den här gången kommer det att handla om råvaror och utrustning.