2024 års bästa nya svenska öl

Det har vridits och vänts på argument, smakats, funderats och diskuterats. Men nu är det klart – här är de tio ölen som Beernews redaktion nominerat till 2024 års bästa nya svenska öl.

Vinnarna presenteras på Jankopoddens ölfestival den 18 januari på Brygghuset i Stockholm, dit det är fri entré. Samtidigt passar vi på att, tillsammans med er, fira Nya Beernews som fyller ett år. Hoppas vi ses där!

DE NOMINERADE ÖLEN ÄR:

 

Bearded Rabbit Brewery – Oberoende Gårda porter

Som en del i Sveriges Oberoende bryggeriers Oberoende-satsning släppte Bearded Rabbit från Göteborg en torr men potent klassisk porter på 6,2%. Ett oknussligt och rättframt val. Här finns allt det du vill ha i en rustik porter: kaffe, mörk sirap och torkad frukt, följt av en ytterligare boost av värmande alkohol. Ett öl som sticker ut genom att inte anstränga sig nämnvärt för att sticka ut.

 

 

Brekeriet – Blomster

Ett av bryggeriets sista skapelser seglar – i en osannolik tuff konkurrens – upp i topp som ett av Brekeriets bästa öl någonsin. Det fyra år fatlagrade vildölet har träffsäkert smakats upp av brödernas trädgårdsplockade plommon och körsbär för att slutligen fått macerera med syrénblommor. Den vällagrade kroppen får snygg fräschör från frukten som bidrar med såväl smak, struktur som vacker färg, och lyfter dessutom syrénblommornas sagolika parfym. Precis så här vill vi minnas Brekeriet.

 

 

Munklägrets Microbrasserie – Jubel 

En spontanjäst öl som i belgisk anda hyllar det komplexa och nyanserade. Här möts röda äpplen och grapefrukt i en symfoni av syra, beska, ektoner och lätt oxiderad humle. Tre års ekfatslagring och Nelson Sauvin-humle har landat i ett storartat öl som andas hantverk, passion och en känsla för blending och snygg smaksättning. För 59 kronor är det årets största fynd.

 

 

Nyköping Brewing Co – Oberoende Rököl

Oberoende Rököl från Nyköping Brewing är en ytterst fin tolkning av rököl som imponerar med sin eleganta balans och komplexitet. Med en behaglig men tydlig rökighet, sädiga toner och inslag av karamell och ljust bröd lyfter ölet rökölstilen till höjder av internationella mått. Den harmoniska rökkaraktären samspelar perfekt med maltbasen vilket skapar en unik dubbelbottnad upplevelse där sädiga maltsmaker får betydligt mer plats jämfört med hos andra rököl. Välkomponerat så det förslår och mycket elegant – en riktig rökare i krysset.

 

 

Omnipollo – Gordon’s Comfort Mild

När Omnipollo släpper sin experimentella trollstav och ger sig i kast med traditionella stilar blir det nästan alltid bra. Gordon’s Comfort Mild som senare under året även lanserades som Emma’s Winter Mild är en collab med skotska Newbarns. Det är en djup, rund mild med rostade toner som gör att tankarna går mot porter. Det här är ett öl som lyckas med konststycket att både kännas lyxigt och alldagligt opretentiöst. Ett första steg i dark mild-revolutionen som vi hoppas väntar runt hörnet.

 

 

O/O Brewing – Hyacint

Det var mycket prat om västkust-IPA under 2024. O/O Brewing släppte sin Hyacint lagom till jul – en klassisk amerikansk IPA med inspiration av hur IPA smakade innan stilen började kategoriseras som västkust eller östkust. Vacker färg och en stabil maltbas med viss karamell borgade för balans trots en generös beska och en härligt aromatisk humle som både var tallbarrig och tropisk på samma gång.

 

 

Remmarlöv Gårdsbryggeri – Spannmål stout

Det var malten som stod i fokus redan förra året när Remmarlövs Gårdsbryggeri kammade hem titeln Årets bästa svenska öl med sin Gårdslager. I denna “spannmål stout” är det inte bara kornet som skiner – utan också vete, havre och råg – svenskodlat och mältat hos Warbro Kvarn och som tillsammans med lite svensk humle återigen blivit ett öl som seglar upp på finallistan. Här bjuds vi på en underbar doft av chokladpuffar och en distinkt rostad och brödig maltkaraktär som följer med i hela smakbilden. Det är runt, det är mjukt och det är precis lagom rostat. Ett öl som både känns bra och smakar bra, och – pekar ut en riktning för framtiden.

 

 

Snausarve Gårdsbryggeri – Söirli Drank

Gotländska Snausarve släppte ett nytt öl i sin Söirli-serie, Söirli Drank där basen är ett vildjäst suröl. Malten, pilsnermalt och emmervete, är odlad på Gotland och jästen är uppodlad från gotländska druvor. I en andra jäsning får ölet vila med hallonrester som blir över från Boge Bränneris hallonsprit. Ett hyperlokalt öl som är en smakmässig dröm med sina stiliga inslag av hallon, mandelkärnor och komplexa toner från jäsning. Ett öl som både är relevant, djupt ambitiöst och vackert.

 

 

Stigbergets bryggeri – Mega Muffin

När redaktionen blindprovade svensk och amerikansk neipa var det ett öl som stack ut som ett vinnaröl mot amerikanska öl från Other Half, Trillium och Finback. Ölet visade sig vara Mega Muffin från Stigberget. Ett öl som innehåller processad humle och som uppvisade en enorm fräschör som bevisligen var svårslagen, även för hypade amerikanska bryggerier.

 

 

Ängöl – Ostrea Ostronporter 

Ostronporter är en klassisk ölstil med rötter i Themsens utflöde, där nyskördade ostron och svart öl var en vanlig fattigmanskombo i slutet av 1800-talet. Ängöls moderna version balanserar det beska mot det rostade på ett finstämt och väldigt elegant sätt. Ett stycke brittisk öltradition som Kalmarförädlats med bravur, utan att några ostron kommit till skada.

 

Kommer snart:
• Årets svenska ölställe 2024 enligt Beernews
• Årets svenska ölgenomslag 2024 enligt Beernews

 

Vilka är trenderna inom svensk öl 2025? Vad tänker vi dricka, brygga och vaska? I Beernews Trendrapport 2025 tar vi tempen på öldrickare och bryggerier. Vi har frågat 750 konsumenter om deras köpvanor, preferenser och åsikter kring öl. Och så låter vi branschfolk och Beernews egna experter spana in i framtiden. | Du kan stötta Beernews arbete genom att bli patron eller företagssupporter

• TRENDRAPPORT DEL 1: Det tror ölbranschen om framtiden
• TRENDRAPPORT DEL 2: Ölåret som gick – 20 nedslag från 2024
• TRENDRAPPORT DEL 3: Redaktionen reflekterar 
• TRENDRAPPORT DEL 4: 4 spaningar inför 2025 
• TRENDRAPPORT DEL 5: Nomineringar årets öl m fl 
• TRENDRAPPORT DEL 6: Beernews läsarundersökning 2024 (kommer snart)