En avancerad hobby som gärna får bli mer än så. Det är ambitionen för Sveriges nordligast belägna bryggeri.
Kiruna Bryggeri startades som företag i juli 2017 och de första ölen fanns tillgängliga 18 oktober i fjol.
– Vi har lite olika kunskaper och infallsvinklar på öl, men har alla ett ölintresse, säger Andreas Fredriksson.
Han är en av fem personer som driver bryggeriet och de andra är Cecilia F. Flemström, Kent Andersson, Rolf Andersson och Fredrik Kangas.
Bryggverket är på 500 liter och målet är att brygga mellan 20 000 och 25 000 liter per år.
– Det är en avancerad hobbyverksamhet, säger Fredriksson.
Bryggeriet är alltså det nordligast belägna i Sverige och för att få perspektiv kan vi berätta att det är 123 mil till Stockholm, 184 mil till Malmö men bara 13 mil till Riksgränsen. Området har en hel del turister och de är viktiga för bryggeriet.
– Vi vill brygga öl som kan passa för turisterna, och vill samtidigt att Kirunaborna ska vara stolta över oss.
Ölen som skapas är i olika stilar och det har så här långt bland annat handlat om amber ale, veteöl och ett par olika india pale ale.
– Vår öl finns nu på restauranger från Riksgränsen och ner till Kiruna. Vi får se hur det utvecklas men vi ska installera fler jästankar, säger Fredriksson.
Det viktigaste för bryggeriet är kvalitet och det går före kvantitet.
– Ambitionen är att göra toppklassig öl och vi har fått väldigt bra respons på ölen. Det verkar ha varit efterfrågat med ett bryggeri här, säger Fredriksson.
Senast som det fanns ett bryggeri i Kiruna var på 1960-talet, men nu är det alltså dags igen. Och kanske kan hobbyn bli mer än bara så på sikt.
– Det skulle vara roligt om någon av oss kunde jobba med det här på heltid.