Nina Rothausen på Göteborgs Nya Bryggeri och Göteborgs Bryggerimuseum lyfter gärna fram det egna ölet som jubilerar i år. Det och mer pratar hon om i vår sommarserie.
1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?
– Göteborgs Nya Bryggeri har klarat krisen bra. Naturligtvis har försäljningen till restaurang minskat. Men vi har inte behövt permittera, utan gör istället en del nyinvesteringar och anställer folk. Tack och lov så har våra medarbetare hållit sig friska så att produktionen varit säkrad. Tappet på krogen märks men hade varit större om vi inte haft samarbetet med Bistro Classico som enbart har våra öl på sina nio kranar. För min del har det ganska ofta blivit öl och trevliga möten på bistron. En del designarbete har det blivit efter att dansken röt till om namnet på vårt sponsoröl till ostindiefararen Götheborg. Men nu är den saken utagerad.
När det gäller besöksverksamheten på Göteborgs Bryggerimuseum dog den i princip när pandemin slog till. Nästan allting under våren blev avbokat och sedan dess har det fått gå på sparlåga. Nu börjar det dock komma förfrågningar angående gruppbokningar vilket är glädjande. Under coronakrisen tar vi endast emot gruppbokningar från 10 till max 30 personer. Man vill känna sig trygg med vetskapen om att det endast är den egna gruppen på visning och provning. Möhippor och företagsgrupper är det vi haft på sistone.
2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?
– Altanhäng i min betongdjungel, salta bad, att umgås med min familj och spontana möten.
3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?
– Med risk för att verka enkelspårig: Göteborgs Nya Starkpilsner, som nu firar 15 år med en mäktig jubileumsflaska på 75 cl, faller mig i smaken. Utmärkt gott öl i bra storlek för den som är riktigt törstig eller att dela på om man blir några stycken. För övrigt tycker jag att Vreta Kloster nanobryggeri har seglat upp som en klar favorit bland öl i belgisk stil.
4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?
– Nej det tror jag inte men vi får hoppas att en differentierad alkoholskatt införs. Det skulle betyda mycket mer för hantverksbryggeriernas utveckling och överlevnad.
5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?
– Åhh det får mina gamla tanter på svalen som suttit instängda sedan i mars och maken så att de får något trevligt att titta på. Dessutom får han servera och ta disken. Det blir till att ta ett antikroppstest så att det kan bli möjligt.