Fyra öl från olika länder. Det bjuder ölprofilen Simon Svensson på när han rekommenderar öl från Systembolaget.
Svensson är utbildad öldomare, hembryggare och driver företaget GBG Soda. Nu bjuder han på sina favoritöl på Systembolaget och det blir en spännande blandning. Under hans tips ser du vilka tips som funnits med i tidigare delar av den här serien.
Wychwood Brewery King Goblin, 26,90kr, 500 ml, 6,6 %, Strong ale
– En fantastisk strong bitter med massor av maltsmak som kola och karamell. Till detta hittar vi fruktestrar i kubik som bidrar med toner av torkade aprikoser och röda äpplen. En storebror till den mer välkända Hobgoblin. Trots en med brittiska mått mätt hög alkoholhalt (6,6%) rinner den ner oerhört enkelt så passa dig så det inte blir för mycket. Å andra sidan är detta en öl man hemskt gärna dricker lite för mycket av.
Oceanbryggeriet Ocean Stout, 24,80 kr, 330 ml, 4,5 %, Torr porter och stout.
– Torr, rostad och bränd. Mycket smak trots låg alkoholhalt. Irländsk stout är min absoluta favoritstil som törstsläckare. Guinness är tveklöst den öl jag köpt flest gånger på krogen. Från Systembolaget väljer jag dock hellre den här. Tyvärr en stil som annars är bortglömd hos hantverksbryggerier. Är ju mycket lämplig som folköl så man vågar kanske hoppas på några sådana varianter i den nu stundande folkölsboomen.
Brauerei Heller Aecht Schlenkerla Rauchbier, 26,90 kr, 500ml, 5,1 , Märzen/rököl
– Jag jobbar ofta sent på fredagar och lördagar så när man väl är hemma är ölsugsbarometern i topp. Den öl jag oftast längtar hem till är en Schlenkerla rököl. Dricks med ett gäng ostar, charkuterier och några grillchips. Ölet åkte ut ur Systembolagets fasta sortiment för ett par år sedan och det var en skandal helt i klass med butikschefernas bjudresor. Blev dock mindre medial uppmärksamhet. Gudskelov så kommer det kontinuerligt in nya varianter i tillfälliga sortimentet. Alla är värda att köpas.
Ballast Point – Sculpin IPA, 26,90 kr, 355 ml, 7,0 %, India pale ale
– Okej jag vet att det är vansinnigt att köpa importerad IPA med allt var det innebär i frakt och ledtider men nu är ju de svenska bryggerierna sedan ett par år helt ointresserade av att brygga klassisk amerikansk IPA så vad ska man göra. Kanske hittar du något bättre lokalt men annars är det den här som du får hålla till godo med. Utgå ifrån att den är lite småtrött så blir du inte besviken. När den är bra är den riktigt bra.
Tidigare delar i serien:
Irina Carléns öltips
Alex Eks öltips
Jan-Erik ”Janko” Svensson öltips