Alkoholstoppet är onödigt när tidigare restriktioner på krogarna fungerar bra. Det säger Visitas chefsjurist Stefan Lundin, som ser ett stort antal konkurser och massarbetslöshet framför sig om inte de statliga stöden når ut till företagen omgående.
Lundin har hektiska dagar med många oroliga medlemmar i branschorganisationen Visita som ser sina företag hotas av konkurs. Under lång tid har alkoholstopp vid 22.00 och färre sittplatser minskat intäkterna. Sedan julafton är det stopp för alkohol från 20.00 som gäller, en förändring som Lundin anser är direkt skadlig.
– Vi har mycket kontakt med kommunerna som tycker att de tidigare restriktionerna fungerade bra, och de reglerna gäller oavsett tid på dygnet. Det är inte rimligt att ha det här alkoholstoppet, säger han.
Nyligen var han med och träffade näringsminister Ibrahim Baylan och socialminister Lena Hallengren och fick framföra sina synpunkter. Men Lundin menar att det händer för lite och att det tar för lång tid.
– Alla stöd är inte ens tillgängliga ännu och det tar för lång tid att få ut pengarna till företagen. Om företagen hade en del reserver så är de borta nu, det är ett väldigt tufft läge, säger Lundin.
Nyligen presenterades ett förslag på ett nedstängningsstöd, men det täcker inte in restriktionerna på landets barer och restauranger utan de pengarna ska enbart användas om verksamheter tvingas att stänga helt framöver.
– Det stödet gäller inte för det läge vi har i dag. Vi betonar starkt att stängningen från 20.00 måste kompletteras med ett direkt stöd. Det är en nedstängning av verksamheten på kvällarna, menar Lundin.
Vid mötet med de båda socialdemokratiska ministrarna lyftes frågan om stöd för den tidigare stämningen.
– De lyssnar och förstår att läget är tufft, men det är en stor besvikelse att vi inte har fått någon respons på våra krav.
Under torsdagens presskonferens meddelades det också att nya beslut om restriktioner ska tas varannan vecka. Inte heller 7 februari är därmed ett säkert slutdatum för den tidigare stängningen av landets krogar.
– Väldigt många är nära gränsen för vad de klarar nu, och flera har redan gått över den gränsen. Det är uppenbart att det väntar många konkurser och massarbetslöshet om vi inte får stöd nu, avslutar Lundin.