4 bryggerier att hålla koll på i Kalifornien

Kalifornien har sin beskärda del av skickliga och hypade bryggerier, varav många har gjort sig ett namn även på våra breddgrader. Helgens lista bjuder på fyra soliga kaliforniska bryggerier som vi tycker borde uppmärksammas ytterligare – ofta befinner de sig på samma hyllplan kvalitetsmässigt som Russian River, Monkish, North Park, Highland Park, Alvarado Street, The Bruery och Sierra Nevada.

CELLADOR ALES, Torrance

Cellador Ales håller till bara ett stenkast från Monkish i Torrance i de södra delarna av Los Angeles, men saknar – åtminstone för tillfället – ett regelrätt taproom. Och trots att de inte är några dunungar, bryggeriet startade 2014, har deras vilda öl flugit lite under radarn. Bryggeriet  är ett av få amerikanska som brygger hundra procent ekfatslagrade öl, varav nästan alla är sponjästa. Många av dem smaksätts dessutom med ekologiska kryddor, bär och frukter som odlats lokalt i södra Kalifornien. Ölen kommer också i flera olika prisklasser, så man behöver inte lassa upp drygt 300 spänn för varje 75:a – det finns ett par fina burkar till betydligt plånboksvänligare priser. Kommer ni över – A Love Supreme – en suröl- och saisonblend smaksatt med bing-körsbär och döpt efter världens mest ikoniska jazzalbum är det inte mycket att tveka över.

BARLEY & SWORD BREWING COMPANY Barley, San Diego
Stora delar av San Diego känns som världens hantverksbryggeritätaste stad. Här ligger, i sammanhanget, stora drakar som Stone och Ballast Point, men även hypade uppkomlingar som North Park och Pure Project – och otaliga fler. Barley & Sword är ovanliga i en amerikansk kontext då de värnar det traditionella. En övervägande majoritet av ölen är i traditionell brittisk stil, något som inte tillhör vanligheten i the Golden State. Övriga öl är oftast i traditionell tysk stil. Men bland alldeles underbara Scottish ales, dry stouts och Irish red ales har de även en öl i en historisk amerikansk stil – Kentucky Common – en söt toppfermenterad ale på 4,7 procent som innehåller en hel del majs utöver flera sorters rostad malt. Och låt nu inte majsen avskräcka er utan lägg Derby Day Debauchery på minnet och får ni möjlighet, ta chansen och testa. 

 EVERYWHERE BEER COMPANY, Orange
I augusti fyller everywhere, (ja, de envisas med att stava sitt namn med en gemen begynnelsebokstav) två år, men de har redan tagit upp kampen med de mest hypade bryggerierna när det kommer till hazy-IPA. Dock är det inga direkta nykomliingar som brygger ölen. Tillsammans har de fyra grundaren sammanlagt över 40 års erfarenhet av professionellt ölbryggande, i huvudsak på The Bruery. Everywhere gör öl i ungefär samma stilar som de flesta kaliforniska, eller för den delen amerikanska bryggerier. Det finns pilsner, pale ales, vildöl, men det är som sagt New England-iporna som verkligen sticker genom taket hos det här västkustbryggeriet. Deras dubbel-IPA “excersing demons” (japp, gemener) är en humlig käftsmäll på 8,5 procent som verkligen påminner om hur det var första gången man drack något extremt humlestint och kvalitativt för allra första gången.

SANTE ADIRIUS RUSTIC ALES, Capitola
Sante Adairius gör högkvalitativ öl i många genrer, allt från lite mer lättfunna west coast- och hazy-ipor till mer svårfunna vildöl och ales. Men det är deras take på de belgiska öltraditionen som gör dem riktigt intressanta. Och här får du vara beredd att punga upp en slant, men så här bra och stilsäker saison (eller farmhouse ale som de kallar det) är svår att hitta utanför Belgien. Deras brettade mästerverk Bernice är deras flaggskeppsöl och värd varje surt förvärvad cent.

Förra veckans lista: 
• 4 personlighetstyper på ölprovningar

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.