I oktober anordnar Mikkeller en ölfestival på avlägsna Färöarna. Om du inte har möjlighet att åka dit, så tittar vi närmare på fyra bryggerier som är svåra (och i ett fall direkt olämpligt) att besöka.
Är du en äventyrare med smak för öl? Vissa ölproducenter gör det svårt för dig att lägga vantarna på deras skummande drycker – bokstavligt talat. Här listar vi fyra bryggerier som inte bara bjuder på unika smaker, utan också på extrema utmaningar för den som vill komma på besök. Från Påskön till Spetsbergen – packa väskan och passet!
CERVECERÍA MAHINA – PÅSKÖN, CHILE
Påskön är känt för sina mystiska stenstatyer och sitt avlägsna läge mitt i Stilla havet. Här, långt ifrån fastlandet, ligger Cervecería Mahina, ett mikrobryggeri som lyckats sätta ön på ölkartan. Att resa hit kräver en flygresa på fem timmar från Chiles fastland och när du väl är framme finns det inte många flyg att välja på när du vill hem igen. Mahina brygger småskaligt och fokuserar på att använda lokala ingredienser. Perfekt för den som vill kombinera sin kärlek för öl med en historisk upptäcktsresa till en av världens mest isolerade platser. Glöm bara inte att boka hemresan i tid.
SVALBARD BRYGGERI – SPETSBERGEN, NORGE
Är du en öläventyrare som inte räds kyla? Då är Svalbard Bryggeri värt ett besök. Beläget på den arktiska ön Spetsbergen, där isbjörnarna överträffar antalet invånare, bryggs öl på glaciärvatten från tusentals år gamla ismassor. Att etablera ett bryggeri på Svalbard krävde en ändring av den norska lagen som tidigare förbjöd kommersiell produktion av alkoholhaltiga drycker på ön. Först efter att Stortinget hade ändrat lagen 2015 kunde ölproduktionen påbörjas. Svalbard Bryggeri är världens nordligaste kommersiella bryggeri och att resa hit är minst sagt en utmaning. Du måste först flyga till Oslo och därifrån ta ett flyg på drygt tre timmar norrut. Väl på plats kan du njuta av en ljus lager eller en fruktig IPA medan du ser ut över den snöklädda tundran. (Förhoppningsvis smakar ölet bättre på plats, än när vi testade bryggeriets tillfälliga släpp på bolaget) Men tänk på att du bör vara beväpnad om du ska lämna tätorten – isbjörnarna är aldrig långt borta.
HILL FARMSTEAD BREWERY – VERMONT, USA
Hill Farmstead, som ofta rankas som ett av världens bästa bryggerier, ligger långt ute på den amerikanska landsbygden i Vermont. Bryggeriets namn är en hyllning till grundaren Shauns Hills förfäder som bodde på samma gård på 1800-talet. Även om Vermont i sig inte är lika otillgängligt som Påskön eller Spetsbergen, är själva bryggeriet känt för att vara svårt att nå. Med slingrande vägar genom gles skog och begränsade öppettider, kräver ett besök här planering och tålamod. Men för den som tar sig dit väntar en belöning i form av några av de mest hyllade surölen och saisons som världen har att erbjuda. Men du behöver en GPS och en hel del tålamod för att hitta rätt.
TAEDONGGANG BEER COMPANY – PYONGYANG, NORDKOREA
För den som vill ha en riktigt annorlunda ölupplevelse är Nordkoreas statligt ägda bryggeri, Taedonggang Beer Company, ett svårtillgängligt resmål. Bryggeriet deltog på Mikkellers ölfestival i Köpenhamn 2019, vilket väckte både uppmärksamhet och kritik. Bryggeriet grundades efter att Nordkorea köpte ett brittiskt bryggeri och fraktade hela anläggningen till Pyongyang. Nordkoreansk media hävdar att Taedonggang brygger sju sorters öl – från ljust till mörkt, plus olika sorters risöl. Sedan gränserna stängdes i januari 2020 på grund av covid-19, har privatpersoner inte kunnat resa till landet. UD avråder också från icke-nödvändiga resor till Nordkorea sedan många år. Utöver detta finns det naturligtvis praktiska och etiska bekymmer med att göra en ölresa till en av världens mest slutna och hårdföra diktaturer, där det inte finns mycket roligt att skåla för.
Förra veckans lista:
• 4 odödliga bryggericollabs
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.