4 föredömliga förebilder i ölvärlden

Det händer att personer gör avtryck i ölvärlden som andra bara kan drömma om, oavsett om det gäller själva bryggandet av öl, inställningen till hantverk eller att lyfta fram underliggande missförhållanden i ljuset. I veckans 4-lista hyllar vi fyra av de starkast lysande stjärnorna på ölhimlen. 

För att ölkulturen ska fortsätta utvecklas och må bra krävs många saker – bland annat starka förebilder för kommande generationer av bryggare och ölintresserade. Personer som är tydliga ledstjärnor för innovation, men även bevarare av traditioner. Människor som står upp för rättvisa och jämställdhet, och som visar att allt är möjligt bara man vill. Här är fyra föredömliga förebilder som Beernews redaktion vill hylla lite extra.

Averie Swanson
Bryggare – Keeping Together

Det var inte vilken hembryggare som helst som 2013 startade sin ölkarriär som praktikant på Jester King Brewery. Averie Swanson, med en universitetsexamen i biologi, gjorde snabbt avtryck och jobbade sig på tre år upp från praktikant till huvudbryggare på det högt aktade Texasbryggeriet. Hennes stora kunskap om spontanjästa och vilda öl har gjort Averie till en av de mest respekterade bryggarna i USA och hon kan även, som en av endast 28 personer i världen, titulera sig som Master Cicerone.

Så småningom kom Averie att lämna Jester King för att istället satsa på sitt eget varumärke kallat Keeping Together. Efter att först ha bryggt sin öl hos Half Acre i Chicago har hon nu återigen flyttat söderut och är efter en hel del utmaningar längs vägen äntligen i full färd med att färdigställa sitt egna bryggeri i Santa Fe i delstaten New Mexico.

Brienne Allan
Bryggare – Sacred Profane Brewing

I maj 2021 ställdes den enkla frågan “Have you ever experienced sexism in the beer industry?” på Briennes instagramkonto @ratmagnet. Följden blev att hon kunde belysa mer än 700 vittnesmål om rasism och könsdiskriminering som drabbat kvinnor, icke-binära och etniska minoriteter ölvärlden över. Ölbranschen behövde på allvar ta sig i kragen och Brienne blev galjonsfiguren för en rörelse som lett till en mer inkluderande och jämställd industri och dryckeskultur.

Idag driver hon tillsammans med sin man Sacred Profane Brewery i Maine, USA. Bryggeriet är inspirerat av den tjeckiska ölkulturen och brygger med fullt fokus på två öl – en ljus tjeckisk pilsner och en mörk tjeckisk lager – som serveras direkt från tank på bryggeriets två pubar.

Jessica Heidrich
Bryggare – Hop Notch Brewing och Waxholms Bryggeri

Nyköpingsbördiga Jessica Heidrich är otvivelaktligen ett av de mest igenkända namnen inom den svenska ölbranschen och som fyrfaldig svensk mästare i hembryggning närmast ikonisk bland landets hembryggare. Jessica är sommelieren och öldomaren som valde att fokusera sina kemikunskaper på öl istället för läkemedelsforskning.

Efter många framgångsrika år som huvudbryggare och ansiktet utåt för S:t Eriks bryggeri har hon nu flyttat ut till Rindö i Stockholms skärgård. Där driver den humleälskande bryggaren, tillsammans med sin sambo Magnus, Hop Notch Brewing och Waxholms Bryggeri.

Marika Josephson
Bryggare och författare – Scratch Brewing

Med en doktorsexamen i filosofi, och som författare till böckerna “Keeping the ‘farm’ in ‘farmhouse beer’” och “The Homebrewer’s Almanac”, samt som en av grundarna till Scratch Brewing är Marika Josephson en av de mest intressanta bryggarna i världen idag. Scratch Brewing är beläget två timmar från närmaste storstad, långt ut på de lantliga vidderna i Illinois, och har tagit begreppet terroir till en helt ny nivå inom ölframställning. Här används till exempel knappt humle i ölen – istället brygger man efter årstiderna och med vad naturen och trädgården har att erbjuda för tillfället.

I en tid då gränserna för “vad öl kan vara” har börjat upplevas som repetitivt och uttjatat bland moderna hantverksbryggerier, så är det spännande att följa Marikas innovativa idéer om bryggning där inspirationen hämtas från naturen och historiskt traditionell gårdsbryggning. Eller vad sägs om öl som får karaktär av nässlor, maskrosor eller kantareller? Spännande är bara förnamnet och det faktum att Scratch gör något så udda som att arrangera en stein bier-festival säger en hel del om deras rustika attityd och ölfilosofi.


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.