4 hårt arbetande saison det svänger om

Belöningen efter slit och släp dagarna i ända på Valloniens åkrar var ett strävt och balanserat öl som fortfarande är bland det mest rustika dagens öldrickare kan fukta sina strupar med. På Mississippis bomullsfält slet andra människor om möjligt ännu hårdare, och mot ännu tydligare orättvisor och förtryck, och fram föddes bluesmusiken. Nu parar vi ihop de här två kulturyttringarna till fyra enastående upplevelser för dina smaklökar och öron, men kanske framförallt för din själ.

Saison, den rustika ölstilen med ursprung i Vallonien i södra Belgien, är historiskt sett en väldigt sparsamt dokumenterad ölstil. Vilket i sig inte är speciellt förvånande då det bryggdes på gårdar där fokuset var jordbruk och ölet var till för att släcka törsten hos de hårt arbetande säsongsarbetarna under skördetiden, och inte för eftervärlden att läsa om. Bluesmusiken sträcker sig måhända inte så långt tillbaka i tiden som historien om saisonens ursprung men även bluesens begynnelse är dåligt dokumenterad – och har samma lantliga bakgrund.

Ölstilen och musikstilen har många saker gemensamt. De moderna versionerna av båda når ungefär samtidigt ut till en bredare publik när de i början av 1900-talet tar steget bort från restriktionerna av bördiga åkrar och bomullsfält till mer tätbefolkade och urbana platser. Saison på den europeiska sidan av Atlanten medan blues färdades från sydstaterna till ett elektriskt Chicago i norr.

I den svenska akademiens ordlista beskrivs ordet “rustik” som lantlig, bondsk och grovt tillyxad. Ett ord om något som känns högst relevant för både saison och blues. Att den oinvigde vid sin första kontakt med båda dessa företeelser uppfattar både drycken och musiken i liknande ordalag som akademiens beskrivning är troligt. Medan den invigde har förälskat sig i de färgstarka nyanserna.

Saisonfantasten hör det närmast metalliskt kolsyresprudlande ljudet av en elektrisk gitarr när Freddie King svänger loss. Bluesentusiasten kan känna det i ölet – den balanserade beskan och det torra avslutet som för tankarna till Robert Johnsons texter om livets alla vedermödor. Man behöver tack och lov inte sälja sin själ till djävulen för att komma till dessa insikter. Har man bara ett öppet sinne så inser man väldigt snart att saison och blues är något av det folkligaste som finns.

Här är fyra bluesalbum som står sida vid sida med fyra hårt arbetande belgiska saison längs vägkanten och liftar efter skjuts rakt in i ditt hjärta.

 

ALBERT KING – BORN UNDER A BAD SIGN
Brasserie Dupont – Saison Dupont

Efternamnet King är inte helt obekant när det pratas om bluesmusik. Men nu handlar det varken om Freddie King eller legenden B.B. King – här hamnar spotlighten på Albert King och albumet Born Under A Bad Sign som släpptes 1967. Ett bluesalbum som knappt gjorde ringar på vattnet när det kom ut på marknaden, men som idag anses vara ett av de bästa och mest betydelsefulla elektriska bluesalbumen genom tiderna – det är närmast en konstruktionsritning och uppvisning i hur modern blues ska spelas. I samma anda är det rimligt att prata om Saison Dupont, den tydliga ledstjärnan bland moderna saison. Ölet som nästan på egen hand skrivit typdefinitionen av hur saison ska bryggas. Och precis som Albert Kings gitarrspel har influerat giganter som Eric Clapton och Stevie Ray Vaughan så har Saison Dupont inspirerat bryggare över hela världen.

 

JOHN LEE HOOKER – THE REAL FOLK BLUES 

De Glazen Toren – Saison D’Erpe Mere

Låtskatten som John Lee Hooker lämnat efter sig är fenomenal och bluesikonens svängiga och nästan sensuella sätt att hantera gitarren är som manna för själen. Det är heller inte svårt att bli förförd av Hookers röst som närgånget smeker sig in i medvetandet på lyssnaren. När man lyssnar på albumet The Real Folk Blues från 1966 är det lätt att visualisera svettpärlor på naken hud, imma på bilrutorna och rå sex appeal. Ingen i saisonvärlden utstrålar mer sex appeal än Jef Van den Steen, en av grundarna av, och bryggare hos, De Glazen Toren. Mannen med den tydliga ölfilosofin “sweet is for horses and elephants, not for human beings” är ett belgiskt förkroppsligande av Hookers sound. I våra fantasier föreställer vi oss Jef, med sitt ikoniska skägg, efter en hård arbetsdag i bryggeriet sittandes på sin altan – med ett stort glas Saison d’Erpe Mere, svettpärlor i pannan och ljudet av en sensuell elgitarr från stereon.

 

HOWLIN’ WOLF – HOWLIN’ WOLF
Brasserie De Blaugies – Saison D’Epeautre

Vi fortsätter att röra oss bakåt i tiden genom den här listan, året är nu 1962 och albumet heter Howlin’ Wolf – av artisten med samma namn. Den ylande vargen hette egentligen Chester Arthur Burnett och utmärker sig i blueshistorien på flera sätt. Han var dels en väldigt stor man rent fysiskt men hade också den mest rustika rösten av alla vokalister. Rösten, i samklang med faktumet att Howlin’ Wolf till skillnad från många andra stora bluesmusiker hade munspel som sitt instrument och inte gitarr, gör honom till Beernewsredaktionens favorit bland historiens bluesnamn. Det är inte lätt för ett öl att matcha denna ikons karaktär men i hjärtat av Hainaut-provinsen hittar vi det – Saison D’Epeautre. Med en stadig andel speltmalt, tydligt inslag av nobelhumle och fruktestrig jästprofil brygger Brasserie de Blaugies denna saison till den perfekta balansen mellan jordnära och nyanserat. En saison kapabel att svalka och läka en högt ylande stämma.

 

THE BLACK KEYS – DELTA KREAM
Brasserie De La Senne – Saison De La Senne

Den här listan avslutas med en resa tillbaka till framtiden när både bandet och bryggeriet gör hyllningar till det som inspirerat dem. Saisonvärlden har en tydlig rockstjärna och det är Yvan De Baets som driver Brasserie De La Senne i Bryssel. Yvan skrev bokstavligen boken om saison och är den som forskat mest om ölstilen och kan den bäst av alla. Med ölet Saison De La Senne vill De Baets skapa ett öl som symboliserar hur saison doftade och smakade historiskt. Innan bryggningen av saison blev kommersiell och industriell. Det syrliga och vilda ölet är en blandning av färsk saison från Brasserie De La Senne och lambik från Cantillon – och resultatet är ren magi. Vi ackompanjerar nu mycket vördnadsfullt denna historiska saison ihop med cover-albumet Delta Kream av bluesrock-duon The Black Keys. Ett album med moderna tolkningar av några av hill-countrybluesens största namn som R.L. Burnside, John Lee Hooker och Junior Kimbrough. Svetten lackar, saisonen lindrar alla psykiska och fysiska påfrestningar och alla ska med på vår skumpiga resa längs knappt framkomliga grusvägar. Nu svänger det på riktigt!

Läs också: 
• 4 jazziga barley wine och musiken de tarvar

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.