4 hemmatips för att ta ölen till pubnivå

När man dricker den där fantastiska ölen på puben, den som liksom känns fulländad ända in till varenda bubbla, är det lätt att tänka att det är snudd på omöjligt att återskapa den hemma, men det finns ett gäng åtgärder som lyfter hemmaölen så nära som det är möjligt.


RÄTT GLAS

Först och främst väljer vi vad som ska drickas. Är det en pilsner? En IPA? En dry stout? Beroende på vilken ölstil du har hemma i kylskåpet gäller olika glastyper. Oavsett vilken ölstil du ska dricka finns det en lång historia bakom varför just den specifika designen på ölglaset används för den ölstilen. En pub eller restaurang värda sitt namn måste ha ett brett utbud av ölglas, för olika ölglas framhäver olika kvaliteter i ölet. Ett vanligt exempel vad gäller ölglas är Belgien, där du bör få ölet du har beställt, inte bara i rätt glas, utan också i ett glas med bryggeriets logotype på. Det är för de allra flesta hemmadrickare ett ouppnåeligt mål om man dricker någorlunda varierat. De mest klassiska ölglasen är bara en snabb googling bort, men var försiktig om du har hoarder-tendenser.

RENA GLAS
Ölglas behöver extra mycket kärlek. Det gäller både diskborsten och förvaringen. En viktig del av ölets presentation är ölskummet. Det återkommer vi till längre ned, men det är viktigt att veta om att smutsiga ölglas påverkar skumstabiliteten. Kort sagt, diska dina ölglas med en separat diskborste som inte används till den generella disken för att undvika det förödande fettet som sätter sig i glasets porer och förstör ölets skumkrona. Vidare är det viktigt att förvara dina ölglas på en plats fri från matos, av samma anledning.

TEMPERATUR

En ofta bortglömd detalj i ölservering är dess temperatur. Visst har de allra flesta läst att öl ska serveras vid en viss temperatur men väldigt sällan har man koll på vilken temperatur ölet serveras i på hemmaplan. För att hålla råden enkla kan vi säga att de flesta kylskåp i Sverige är ungefär fem grader och en vanlig rekommendation på servering av lageröl är drygt tio grader medan ale brukar sägas kräva någon grad till. Så, för att hålla detta busenkelt rekommenderar vi att du helt enkelt ställer fram ölen minst 30 minuter innan de ska drickas, och prova dig fram till vad du tycker är bästa temperatur. Smakerna kommer fram betydligt mycket mer när ölet värms upp, men om det handlar om en stor öl och en långsam öldrickare kan det vara idé att räkna med en temperaturhöjning längs vägen och därför servera ölet kallare än vanligt.

UPPHÄLLNING
Sist men inte minst är det nu dags att hälla upp ölet och upphällning varierar beroende på ölstil men en generell regel är att öl på burk eller flaska har en betydligt högre kolsyrehalt än den ”behöver ha”, för att den ska kunna hällas upp hårt och livligt så att kolsyran till stor del frigörs i glaset, istället för i din mage. Öl som hälls upp försiktigt längs kanten blir en rapig, svårdrucken historia som är mindre behaglig att dricka. Citatet vi nog alla har hört: ”Jag blir så mätt av öl” kommer sig troligen av att personen i fråga helt enkelt har svalt en massa luft och fått ballongmage på köpet. Det vill du undvika. 

Skumkronans utformning beror till stor på upphällningen. Skummet levererar doften av ölet, som också gör ölet godare och estetiskt tilltalande. Skummet agerar också effektivt som lock, vilket betyder att den kvarvarande kolsyran stannar kvar längre i ölet.


Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.