Är du heligt trött på den där farbroderns självsäkra utsagor om öl och ölkultur? Bra. Den här veckan ger Beernews fyra tips om hur de bemöter några av de allra dummaste, och mest vanligt förekommande, villfarelserna om öl.
Det finns många seglivade myter om öl som, trots att de motbevisats om och om igen, envisas med att överleva. De proklameras inte sällan med en nästan högtidlig tyngd, som om de vore uråldrig visdom. Kanske har du själv stått där och lyssnat på en monolog om hur renhetslagarna gör att tysk öl är bäst i världen, eller om hur viktigt det är att luta glaset när man häller upp ölen?
“BRITTISK ÖL SERVERAS VARM OCH UTAN KOLSYRA”
Nej, brittisk öl är inte varm på puben. Den serveras dock med fördel inte iskall (utan vid 12–15 grader) eftersom att man vill att den ska smaka lite mer jämfört med en söt och överkarbonerad industrilager, som gärna kan serveras iskall.
Ditt svar: “Det låter som att du har blivit serverad cask-öl. Då ska du vara riktigt glad. Du har fått prova på klassisk brittisk ölkultur. De ölen får efterjäsa naturligt så att kolsyran bildas i fatet – till skillnad från annan öl där man trycker in kolsyran. Föredrar du öl med mer kolsyra så är den allra mesta brittiska ölen dock normalt kolsyrad.”
“Det stämmer att brittisk öl gärna inte serveras för kall på pubar. Vid en temperatur som är några grader högre än iskall kommer de karamelliga smakerna från malten och de fruktiga estrarna från jäsningen fram på ett helt annat sätt.”
“ÖL I BURK FÅR EN METALLISK BISMAK”
Att öl som legat på burk skulle smaka metall… ja, det finns faktiskt människor där ute som fortfarande hävdar det. Det verkar inte hjälpa hur många gånger det förklarats att det sitter en film på insidan av burken så ölet kommer aldrig i kontakt med någon metall.
Ditt svar: “Burken är faktiskt en riktigt smart förpackning. Den är lätt, kompakt och återvinningsbar, vilket är bra för miljön. För ölets del är burken faktiskt ännu bättre – inga UV-strålar tränger igenom och syreinsläppet är minimalt jämfört med flaskor. Glasflaskor kan se stiligare ut på bordet, men fördelarna med burkar är så många att fler och fler bryggerier går över till dem, så vi får nog alla vänja oss.”
“ATT DRICKA EN GUINNESS ÄR SOM ATT ÄTA EN HEL MIDDAG”
Vid precis varenda ölprovning som någonsin har arrangerats har denna kommentar fällts. Ofta skrockandes, och med den obligatoriska uppföljningskommentaren: “Ja, den behöver man kniv och gaffel för att få i sig!” En tröttare, och mer felaktig, kommentar är svår att komma på. Förmildrande omständigheter får vara att de personer som fäller dessa kommentarer med största sannolikhet aldrig har druckit någon Guinness, åtminstone inte under de senaste 10-15 åren så uppenbart minns de inte karaktären på ölet utan dömer den helt efter utseendet.
Ditt svar: “Har du druckit en Guinness nyligen? Guinness är faktiskt en förvånansvärt lättdrucken öl. En perfekt sommaröl rentav. Den har ganska låg alkoholhalt, 4,2 procent, vilket gör att man kan dricka ganska mycket av den om man är törstig. Den har dessutom en lite lägre kolsyrenivå då en del av kolsyran är utbytt mot kvävgas för att skummet ska bli så där tätt och krämigt. Det gör den också mer drickbar när inte en massa kolsyra fyller upp magen. En pint Guinness dricker man lätt. Det är inte många andra öl man i samma utsträckning känner att man direkt vill ha en till likadan när det första glaset är slut. Prova, så får du se att det förhåller sig precis tvärtom jämfört med ditt påstående.”
“DEN BÄSTA ALKOHOLHALTEN FÖR ÖL ÄR 4,6%”
Även den här kommentaren uttalas frekvent med en dåres bestämdhet. Som om något institut i Schweiz har forskat i generationer och kommit fram till det. Är det en Nobelpriskandidat månne? Ofta påtalas också att detta är samma alkoholhalt som den gamla mellanölen. Vilken slump! Att personen som kommer med kommentaren var ung och därmed automatiskt glorifierar mellanölets tid är högst troligt direkt avgörande för den här genanta förenklingen.
Ditt svar: “Det beror på vad man är ute efter. En pilsner på 4,6 procent är perfekt när man är törstig. En varm sommardag kan man dricka en sådan öl i stora klunkar. Det är härligt! Andra öl som är på 9-10 procent kan man istället sitta och sippa på framför brasan. De har sin plats de med. Ska man tro den största ratingsajten så är 12,6 procent den optimala alkoholhalten för det är snittet på de 10 högst rankade ölen i världen. Vid andra tillfällen kan en casköl med en alkoholhalt på 3,5–3,8 procent sitta hur fint som helst.”
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.