4 ölkampanjer som gick helt snett

I veckans lista ska vi titta på ölreklam som inte gick som det var tänkt. Från kontroversiella slogans till misslyckade översättningar – här är fyra reklamkampanjer för öl som skapade rubriker, men av helt fel anledning.

HEINEKEN “LIGHTER IS BETTER”
2018 lanserade Heineken reklamfilmen Lighter is Better som snabbt blev kritiserad för att vara rasistisk. I filmen ses en bartender skicka en flaska Heineken Light som glider längs en bardisk. Flaskan passerar flera svarta personer på vägen mot mottagaren, en ljusare kvinna, samtidigt som budskapet ”Sometimes, lighter is better” visas i bild. Kampanjen fick stark kritik på sociala medier, inklusive från artisten Chance the Rapper som offentligt fördömde den. Han twittrade att tyckte att reklamen var fruktansvärt rasistisk och att han ansåg att vissa företag medvetet verkar göra rasistisk reklam för att få fler visningar. Kampanjen drogs tillbaka kort efter att den började sändas.

SCHLITZ “DRINK SCHLITZ OR I’LL KILL YOU”
Under 1970-talet var Schlitz nummer två i USA efter Budweiser. Det ville man ändra på med kampanjen ”If you don’t have Schlitz, you don’t have gusto” – en kampanj som i folkmun snabbt döptes om till ”Drink Schlitz or I’ll kill you” på grund av skogshuggaren (och bergslejonet) som hotar att ta livet av den som tar hans öl ifrån honom. Marknadsföring som väcker känslor kan vara mycket effektiv – men det kan också väcka känslor på fel sätt. Efteranalysen av Schlitz-kampanjen var att målgruppen verkligen inte gillade vad de såg. Även om filmen byggde på humor så fick målgruppen en negativ känsla av reklamkonceptet, som uppfattades som hotfullt och osympatiskt. Kampanjen drogs tillbaka efter tio veckor eftersom Schlitz-försäljningen sjönk som en sten.

COORS LIGHT “TURN IT LOOSE”

Coors använde sloganen ”Turn It Loose” på 80-talet när ölmärket skulle marknadsföras internationellt. Företaget satsade extra mycket på spansktalande länder, men det verkar ha gått lite hastigt när kampanjen översattes till spanska. Kampanjen stötte direkt på problem då begreppet ”Turn It Loose” på spanska uppfattades som slang för att få diarré, en inte helt lysande association för en produkt som ska drickas. Coors ändrade snabbt på det spanska budskapet men skadan var redan skedd – märket associerades med skämtet lång tid efter att kampanjen hade slutat att visas.

BUD LIGHT OCH DYLAN MULVANEY
En kampanj som numera används i marknadsföringsutbildningar för att visa hur det kan gå när man inte känner sin målgrupp är Bud Lights reklamkampanj från 2023. Ölvarumärket inledde då ett samarbete med influencern och transpersonen Dylan Mulvaney i syfte att förändra bilden av varumärket och locka nya kunder. En okontroversiell reklamidé kan tyckas, men icke. Kampanjen ledde till en hatstorm i sociala medier där konservativa krafter anklagade filmen för att vara woke och uppmanade till bojkott av Bud Light. Konservativa Trump-anhängare hoppade på köpstrejken, som också hejades på av Fox News och artisten Kid Rock, som visade sitt missnöje genom att skjuta sönder Bud-burkar. Kampanjen har kallats för världens mest misslyckade reklamsatsning då den inte bara ledde till att Bud Light tappade sin position som USA:s mest sålda öl – utan också att Budweiser tappade miljarder i både försäljning och börsvärde.