En norsk och en svensk krona är nu värda ungefär lika mycket, vilket har gjort det betydligt mer prisvärt att semestra i Norge. Vi har plockat ut fyra öliga guldkorn i vackra och charmiga Oslo som du inte hittar någon annanstans.
Jämfört med ölstaden Köpenhamn, som numera är svindyr för oss svenskar, så är en ölresa till Oslo för tillfället en ganska överkomlig weekendresa. Här finns mycket att upptäcka, många ölbarer och restauranger av hög klass, ofta på lagom gångavstånd från varandra – plus ett stort gäng ambitiösa norska hantverksbryggerier som är värda mer uppmärksamhet. I vår guide har vi skippat de stora utbudsbarerna, som Røør, Crow och Brygg som har massor av kranar och erbjuder öl från hela världen, för att vaska fram fyra ölupplevelser som är helt unika för Oslo.
SCHOUSKJELLEREN – ölkällaren på Grünerløkka
En bra start på Olsobesöket är att besöka mikrobryggeriet Schouskjelleren. Schous Bryggeri var Norges äldsta bryggeri när det stängde 1981 – trettio år senare öppnade Schouskjelleren Mikrobryggeri i det nedlagda bryggeriets källare. Baren ligger i den mysiga stadsdelen Grünerløkka, ofta beskrivet som ”Oslos svar på Södermalm”, vilket i sig är väl värt ett besök. Att kliva ner för trapporna till de anrika lokalerna är som att kliva in en festsal i Game of Thrones. Under ett högt valv av brunrött tegel sitter gästerna i skinnsoffor och intar öl i en gemytlig atmosfär, i ena änden av lokalen sprakar en brasa, i den andra ståtar baren med ett imponerande ölutbud. Schouskjelleren gör små batcher av öl i många olika stilar, från lager till saison och gose och allt däremellan. De tiotalet egenbryggda öl som finns på fat varierar hela tiden och barpersonalen kan sina öl ner i minsta detalj. Dessutom har de alltid ett brett och smakfullt utbud av högklassig fatöl från andra bryggerier.
BREW FESTIVAL, 16-17 augusti – Oslos nyaste ölfest
Brew Festival är ett tvådagarsfirande av norsk och internationell öl, som i år genomförs för andra gången. Mer än femtio bryggerier tar över Vulkan Arena och allt utom mat ingår i biljettpriset. Festivalen arrangeras av Brygg, ett av Oslos största ölställen. Några av bryggerierna som hittills presenterats är Cloudwater, Beak, Verdant, och Deya från Storbritannien, 3 Sons Brewing Co från USA, Põhjala från Estland plus massor av bryggerier från Norge så klart – till exempel Haandbryggeriet, Lindheim Ølkompani, 7 Fjell, Salikat, Nøgne och Grünerløkka Brygghus. Är du sugen på att provsmaka svensk öl, så kommer Dugges och Brewski att gästa festivalen också.
DEN GLADE GRIS – fläskar på med norsk öl och mat
Detta är en populär restaurang i Oslo som skulle kunna betraktas som en turistfälla om det inte vore för deras vällagade mat och generösa utbud av öl från enbart norska bryggerier. Beläget på en ganska trist och oansenlig gata nära slottet och Karl Johan, specialiserar sig restaurangen på fläsk, som man gärna låter gå länge i ugnen. Men här finns också ett imponerande urval av norsk öl på både fat och flaska, snyggt presenterat med ölrekommendationer till varje rätt. Maten är rustik, portionerna stora och hela grisen används från tryne till knorr – missa inte den krispiga grisaxeln på ett kilo som stått i ugnen i minst fem timmar. En härlig och väldigt norsk upplevelse, som du kommer dela med många andra utländska besökare, men väl värt ett besök om du vill bli riktigt mätt samtidigt som du släcker törsten på lokal öl.
OSLO MIKROBRYGGERI – en nordisk ölklassiker
Denna ölinstitution har funnits i den norska huvudstaden sedan 1989. Oslo Mikrobryggeri var faktiskt det första nystartade bryggeriet i Norge under 1900-talet och det allra första pubbryggeriet någonsin i Norden. De flesta kände inte ens till begreppet mikrobryggeri när den här lilla baren började introducera de då relativt okända ölstilarna pale ale, IPA, porter och stout för de lagerälskande norrmännen. Bryggeriet, som alltjämt är beläget strax utanför den stora shoppinggatan Bogstadveien på Oslos västra sida, utgör ett perfekt stopp efter en lång dag av promenader och sightseeing. Ägarna brygger fortfarande sina öl i ett litet hörn av lokalen, bara några meter från baren. Även om tiderna har förändrats och gästerna numera inte vallfärdar hit för att dricka spektakulära och udda brygder, så är ölen och stämningen fortfarande god. Här klunkar du i dig en levande del av norsk bryggerihistoria.
Förra veckans lista:
• 4 bryggerier att hålla koll på i Kalifornien
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.