Om du tittar noga i bokhyllan så finns det plats för fyra böcker till. Idag listar vi fyra oumbärliga verk som har en given plats i samlingen hos alla ölintresserade.
STORA ÖLBOKEN, Jan-Erik ”Janko” Svensson
Jan-Erik ”Janko” Svensson är Sveriges ölguru nummer ett och en pionjär i arbetet med att lyfta den svenska ölkulturen. Hans karriär som ölskribent började på 1980-talet med Svenska Ölfrämjandets tidning Maltesen, och fortsatte i både fackpress och allmänna tidningar. Hans första bok, Ölkunskap, användes som kurslitteratur på restauranghögskolan i Grythyttan där Janko även föreläste. Men hans bästa verk är tveklöst Stora Ölboken. Första upplagan kom 2012 och den senaste reviderade utgåvan 2021. Boken fungerar som en bred introduktion till ölets värld, men även de mest inbitna ölfantasterna kommer lära sig mycket av Jankos djupgående och välformulerade analyser. Här behandlas allt från ölets historia och bryggtekniker till råvarornas betydelse och de unika kännetecken som definierar olika öltyper och hur dessa relaterar till varandra. Allra bäst är texterna om lagerölet i Centraleuropa, ett område som ligger Janko varmt om hjärtat. Boken belyser även den moderna svenska ölkulturens framväxt. Det bästa som skrivits inom svensk öl-litteratur.
MICHAEL JACKSONS BEER COMPANION & THE WORLD GUIDE TO BEER, Michael Jackson
Precis som en botaniker stoltserar med Carl von Linnés Systema Naturae i bokhyllan, bör varje ölintresserad person ha ett verk av Michael Jackson i hemmet. Han anses vara den mest inflytelserika personen i att sprida kunskap om öl och ölkultur. Efter att ha skrivit The Pub 1975 började Jackson arbeta på The World Guide to Beer, en banbrytande bok som förändrade sättet vi ser på öl och som formade ölvärlden under de kommande decennierna. I denna bok utvecklade Jackson ett system för att kategorisera och förstå världens många ölstilar. Hans arbete med belgiskt öl, både i The World Guide to Beer och i The Great Beers of Belgium, inspirerade belgarna att värna om sin egen ölkultur samtidigt som det öppnade dörrarna för internationell export av deras öl. Hans bok Michael Jacksons Beer Companion (Den svenska översättningen heter Stora Ölboken), bygger vidare på The World Guide to Beer och anses av många vara hans bästa. Trots att vissa exempel i boken kan kännas något daterade i dag, utgör den grunden för de senaste 40 årens ölrevolution.
THE OXFORD COMPANION TI BEER, edited by Garrett Oliver
Den kunskapstörstige ölkonsumenten behöver förstås en uppslagsbok om öl i bokhyllan. ”Varför behöver man en uppslagsbok när man kan googla?” frågar sig kanske alla under 40. Ja, man kan snabbgoogla eller killgissa fram ett svar på det mesta, men skillnaden här är att du vet att svaret kommer från någon av de 160 ölexperter runt om i världen som redaktören Garrett Oliver använt sig av för att sammanställa boken. The Oxford Companion to Beer är ett banbrytande arbete som kartlägger över 1 000 ord och begrepp inom öl. Det här är ingen bok som läses från pärm till pärm, utan snarare en där du kan slå upp och få summerande och högkvalitativa förklaringar av ord som majbock, burton snatch, colupulone eller läsa om personligheter som Bert Grant. Irritera eller imponera på dina vänner på nästa ölprovning genom att högläsa ur den här 900-sidors tegelstenen.
TASTING BEER, Randy Mosher
Randy Moshers Tasting Beer skiljer sig från de flesta andra ölböcker genom sitt fokus på själva provandet och upplevelsen av öl. Mosher går igenom sensorisk analys och boken ger en djup förståelse för vad som skapar olika dofter och smaker i öl och hur man lär sig identifiera dessa. Boken blir ett praktiskt verktyg om man vill bli en bättre ölprovare, exempelvis får läsaren även lära sig mer om vokabulär och riktlinjer för hur man kan bedöma öl. Om man känner att provningsprocessen och språket kring öl känns komplext eller för tekniskt så lyfter boken fram matnyttig information om hur öl bäst presenteras – från upphällningstekniker och temperaturer till glasval, hantering av fat samt ett exemplariskt kapitel om hur man parar öl och mat på bästa sätt. Vill du bli bättre på att prova och bedöma öl så är det här ett givet köp.
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.