4 oväntade grill- och dryckeskombos

Våren är här, åtminstone i södra Sverige, så nu är det dags att plocka fram grilltången och köpa hem grilldryckerna. Oavsett om du gillar kött, fisk, grönsaker eller ost så finns det alltid en svensk hantverksöl eller hantverkscider som höjer upplevelsen till en ny nivå.

Visst, vi älskar de klassiska kombinationerna; burgare och west coast IPA, nötkött och mörk ale, fisk och örtig pilsner. Men varför inte testa något nytt? Här kommer fyra överraskande grill- och dryckeskombinationer för att kicka igång grillsäsongen 2025.

CAMEMBERT PÅ KOLBÄDD + LÄTT RÖKIG ÖL

Ett tips för dig som vill impa på gästerna redan vid förrätten; camembert grillad i aluminiumfolie direkt på glöden. Vänd på den efter en liten stund. Kläm försiktigt – är den mjuk är den klar. Osten blir löjligt krämig inuti och får ett uns av rökighet. Matcha med en klick hjortronsylt eller en chutney med aprikos och chili. Sötman och hettan passar fint med osten. Var inte rädd för att testa rökig öl till det här – den passar oväntat bra till den smälta osten med grillsmak och lyfter hela rätten.

Till rätten rekommenderar vi en öl med lättare och mer nyanserad rökighet:

  • Remmarlöv Ljus Rök, 5,6%, 31:90 kr, 440 ml, nr 33197
  • Nyköping Brewing CO Oberoende Rököl, 5,2%, 32:50 kr, 440 ml, nr 33228
  • Beerium Bambelissimo, 5,5%, 330 ml, 25 kr, 30557

ÄPPELGRILLAD LAX + TORR HANTVERKSCIDER

Du kan grilla lax på flera sätt – hel, som filé, i skivor eller som portionsbitar. Med eller utan skinn, det är upp till dig. Vill du ge laxen extra smak kan du lägga i lite rökspån i grillen. Grilla den långsamt, gärna på en planka eller i folie och riv äpple och limeskal över laxbitarna. Servera med ett glas äkta svensk cider. En kall sås med crème fraiche, dijonsenap och honung passar perfekt till – lite sött, lite syrligt, precis som drycken.

Här är tre halvtorra till torra och äppelfriska cideralternativ.

  • Oppigårds Svenska Äpplen, 4,5%, 30:90 kr, 330 ml, 32646
  • Munklägret Virvelvind, 4,5%, 24:90 kr, 250 ml, 1165
  • Fruktstereo Cider revolution, 6%, 94:90, 750 ml, 56530

GRILLAD ZUCCHINI + VETEÖL I OLIKA STILAR

Vegogrill är mer än majskolvar. Släng på skivor av zucchini, aubergine eller båda delarna, pensla med en glaze med olja, vitlök, honung och lite citron. Rör ihop en yoghurtsås med mynta, citron och vitlök – fräscht, syrligt och helt rätt till grönsakerna. Att dricka en weissbier eller witbier till är inte bara friskt och törstsläckande, utan tillför också en lätt kryddighet med smaker av vetebröd och honung, ofta med hintar av koriander, banan eller apelsinskal. Just den kombinationen kompletterar och balanserar maten perfekt – särskilt om du har lite sötma eller kryddor i glazen.

Nästan all typ av veteöl passar fint till grillade grönsaker – men här är tre bra öl att börja testa sig fram med:

  • Finn Hefeweissen, 5,6%, 32:90 kr, 500 ml, 32303
  • Gotlands Bryggeri Wisby Weisse, 5,2%, 25:90 kr, 500 ml, 1459
  • Poppels Bryggeri Belgisk Wit, 4,7%, 19:90 kr, 330 ml, 88218

 

BBQ PULLED PORK + TORR PORTER ELLER STOUT

Pulled pork på grillen kräver tid, tålamod och bra planering. “Low and slow” innebär att grillningen kan ta allt mellan 5 och 14 timmar. En BBQ-smoker eller bra grill med jämn temperatur är ett måste och fläskkarré med insprängt fett den bästa råvaran. För ett saftigare resultat ska du linda in köttet in i folie 1–2 timmar mot slutet. Ta sedan bort folien, lägg köttet i en form, strimla det med gafflar, blanda med porter och BBQ-sås och servera med bröd och coleslaw.

Flera ölstilar passar till pulled pork – IPA, dubbelbock och rököl till exempel. Men porter och stout funkar inte bara utmärkt som ingrediens, utan även som dryck till maten. De rundar av smakerna, lyfter sötman i såsen och ger balans till det rökiga köttet.

Välj gärna en svensk svart öl med tydliga rostade toner och låg beska:

  • O/O Porter Porter, 5,4%, 24:90 kr, 330 ml, 31198
  • Stigbergets Always Porter, 5%, 19:90 kr, 330 ml, 88174
  • Smedsbo Slott Salzstout 2025, 14,5%, 128:60 kr, 375 ml, 33037

Vill du lära dig mer om hur man kombinerar öl med mat på bästa sätt? Bli i så fall patron till Beernews. I avsnitt 10 av Beernews Deluxe – den exklusiva podden för våra patrons – förklarar Sanna Lindberg och Tobias Janius hur du parar mat och öl som en expert.