4 påstådda hälsoeffekter av humle

Med anledning av humlens dag vill vi passa på att lyfta fram denna gröna juvel som ger ölet dess unika karaktär. 

Humle, eller humulus lupulus, med sin distinkta bitterhet, aromatiska blommighet och ibland tropiska fruktighet kan förvandla den annars ofta söta maltdrycken till en ytterligare smaknivå. Oavsett om det är en humlestinn IPA eller en krispig pilsner så skulle vi inte vilja vara utan våra kära humlekottar. Men humle har inte bara en god smak, den har också tillskrivits en mängd andra positiva egenskaper. Vilka ska tas med, snarare än utan, en skopa salt.

Här följer en lista på fyra av dem.

GER UNGDOMLIG HY
Humle kan hjälpa dig att få en mjuk och ungdomlig hy. Växten ingår i ansiktsvatten och ansiktskrämer och anses bidra till att huden blir slät och fräsch. Det är troligen de antiseptiska egenskaperna i kombination med tanninerna som ger denna positiva effekt.

BRA FÖR HÅRET
Användningen av humle för hårvård har en lång tradition i historisk litteratur. I Lupologia (ett “traktat för den gemene lantmannen”, ursprungligen från 1687) nämns att humlerevor bör blötläggas i en månad innan de blandas med lut, vilket resulterar i att håret blir gult, långt och vackert. Att tvätta håret med öl eller rent humleextrakt sägs även ha hjälpt mot håravfall. För den som är helt flintskallig rekommenderades att skölja huvudet med humledekokt morgon och kväll.

GER FRISKARE TÄNDER
Xantohumol, en förening i humle, är effektiv mot mikroorganismer och kan användas i tandkräm och munvatten. Det är faktiskt mer verksamt än tymol, som idag är den vanligaste antibakteriella tillsatsen i tandkräm. I vissa länder tillsätts antibiotika i tandkräm, vilket kan påskynda utvecklingen av multiresistenta bakterier, så användningen av alternativa ämnen som xantohumol är därför särskilt värdefull. Carl von Linné, som för nästan 300 år sedan skrev att humle är bra mot tandvärk, hade alltså rätt.

SÄNKER KOLESTEROLVÄRDENA
Många växtpolyfenoler har antioxidativa egenskaper, vilket innebär att de kan fånga upp frigöra radikaler som bildas i kroppen och som kan trigga skadliga processer. Jämfört med växtpolyfenolen resveratrol, som finns i många naturläkemedel och kosttillskott, är xantohumol hundra gånger mer effektivt. Xantohumol sägs dessutom ha en positiv inverkan på fetma och diabetes genom att sänka kolesterolnivåerna i levern och minska blodfetterna.

Källor: Humle det gröna guldet, Else-Marie K. STrese & Clas Tollin

Förra veckans lista: 

• 4 ölvägar på kräftskivan

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.