När män dricker öl tillsammans händer det ibland att de faktiskt pratar. Inte bara om vilken IPA som smakar mest tallbarr – utan om riktiga samtalsämnen. Eller, riktiga och riktiga. Här är fyra klassiska manliga konversationer – som utvecklas i takt med promillehalten. Ett ämne per fyra öl, max.
När pojkar blir män uppstår en situation då man inte längre kan umgås med varandra utan att ha en anledning. Därför får man uppfinna anledningar: Att gå konsert, att gå på sportevenemang, klä sig i lycra och cykla runt en sjö eller göra saker i naturen, som exempelvis att fiska. Eller så tar man bara en lunch med oregelbundna mellanrum. Oavsett vad män gör tillsammans ingår ofta konceptet att ”knäcka en bärs” i de ofta pinsamt ostrukturerade planerna. En bärs är i de här sammanhangen nästan alltid samma sak som fyra.
Egentligen behöver inte män samtalsämnen när de ses, för visst händer det att de talar med varandra. Men för er som har svårt med konversationen följer här fyra samtalsämnen med potential att stegras till den manliga umgängesformens absoluta nirvana – det vill säga upplevd världsomvälvande insiktsfullhet om fullständiga trivialiteter – under tiden det tar att dricka fyra öl. Försök dock inte hasta igenom alla fyra ämnen på en och samma sittning. Ett ämne per fyra öl gäller.
MUSIK FRÅN UNGDOMEN
Det spelar ingen roll vilken musikstil det handlar om, eller hur den egentligen lät (eller fortfarande låter). Ni vill så långt från pudelns kärna som möjligt. Det handlar om att hitta små engagerande detaljer. Säg exempelvis att ni vill diskutera Oasis debutalbum Definitely Maybe från 1994. Prata inte om hur den låter, eller varför den var viktig för er då. Börja istället med minnen kring hur ni hörde musiken för första gången. Gå sedan över i trivia av typen ”vad hette egentligen trummisen?” och ”vem är det som är avbildad på tavlan som står ställd mot soffan som Noel Gallagher sitter i på omslaget?” När ni är inne på andra eller möjligen tredje ölen har samtalet förhoppningsvis glidit över i ämnen som manligt hårbortfall ”Var det Bonehead som gjorde det okej att vara flintis Och medlem i ett coolt rockband?”, hedonism ”den där weekenden i Barcelona 2005 var ju närmast gallagheresk” och vänskap och brödraskap ”visst, det känns som de återförenades för pengarna, men det är jävligt fint att bröderna är kompisar igen…”
EXISTENTIALFILOSOFI
Det är inte många män som med värdigheten i behåll kan redogöra för vad det egentligen var Kierkegaard, Nietzsche, Sartre, Camus eller de andra existentialisterna egentligen yrade om. Men det viktiga här är att känna till namnen. Det allra viktigaste namnet är Franz Kafka. Men bli inte oroliga. Det räcker att förbereda sig genom att gå in på Wikipedia och läsa den svenska texten och hans novell Förvandlingen.
Den här korta romanen från 1915 innehåller nämligen allt det självinsiktsfulla stoff som mer eller mindre alla män är mottagliga för att dryfta när de börjar bli lite blödiga, eller salongsberusade med nära vänner.
Vi har alla vaknat upp någon gång och känt oss som en jättelik insekt, oförmögna att göra någon nytta och tvivlat på allt det vi i vanliga fall låter påskina att vi är bra på. Vi har alla tvivlat på våra föräldrars, våra partners och till och med våra barns kärlek vid något tillfälle. ”Men”, säger vi efter två och en halv öl, ”aldrig på [namnet på vännen/vännerna]” Det sistnämnda är inte sant, men en viktig beståndsdel i mellanmanlig affirmation.
RYMDEN
Män älskar rymden eftersom den är det enda som på allvar visar hur oviktigt allt egentligen är. Till och med män som avskyr Star Wars och inte har den minsta lust att besöka en rymdbas i Florida älskar konnotationerna som rymden för med sig. Rymden är oändlig, den är till stora delar okänd och framförallt innebär ett samtal om den att man kan vältra sig för en stund i sin egen obetydlighet. Det sista är viktigt. För män, alla män, tar sig själva på stort allvar, även de som säger sig inte göra det. Män är fulla av måsten och plikter vi i många fall själva har uppfunnit och tvingat på oss själva. Även om vi inte ser oss som alfamän som måste försörja, är vi besatta av tanken av att våra liv inte ska ha varit i onödan – om det så innebär att det enda någon minns av oss är att vi checkat in 25 000 olika öl på Untappd. Att tala om rymden, med en vän, över några öl innebär en kort mental semester från alla regler, lagar, mål och idéer som vi satt upp för oss själva och omvärlden. Plötsligt spelar det ingen roll att Pierre-Olof från 9D sålde sitt apputvecklarföretag och kan titulera sig dollarmiljardär. I rymden betyder det ingenting.
ANDRA VÄRLDSKRIGET
En klyscha förstås, men samma dag som en man fyller 40 (om inte tidigare) så måste personen i fråga börja intressera sig för Andra världskriget. Precis som i de andra ämnena ovan handlar det inte om att veta så mycket fakta om kriget. Som man kommer man alltid långt på lösryckt trivia och name-dropping. Testa själv att bara säga ”Ökenräven” tyst för dig själv. Och nu: ”Pansargeneral Patton”. Om du fick rysningar är du en man över 40.
”Andra världskriget” är en perfekt projektionsyta för påståenden om ”krigets vansinne”, ”i krig är sanningen det första offret” och ”vad hade hänt om tyskarna uppfann atombomben först?” men också (i sammanhanget) mjukare ämnen som heder, lojalitet och uppoffring. Tre företeelser alla män kan prata i timmar om och ge exempel på när vi har visat upp prov på dem.
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
