4 sätt kroppen upplever öl på

När du provar öl jobbar fler sinnen än du kanske tror. Det handlar inte bara om smak, utan om ett samspel där varje intryck räknas. I veckans lista tittar vi närmare på hur kroppen tar in ölupplevelsen – långt innan du ens hunnit smaka.

För en komplett ölupplevelse behöver vi använda alla våra sinnen. Faktum är att det bara är grundsmakerna – och hur de förhåller sig till varandra – som vi kan uppleva med hjälp av smaksinnet, resten av magin sker med hjälp av våra andra sinnen.

SYNEN
Hela åttio procent av våra sinnesintryck kommer från omgivningen, vilket gör synen till det tveklöst viktigaste sinnet för en upplevelse. För dryck börjar det ofta redan vid köptillfället där förpackningen eller presentationen påverkar oss. När ölet sedan serveras är vi inte sena med att döma eller skapa oss förväntningar bara genom att titta på vätskan. Färgen, skummet, klarheten och glasets form påverkar hur vi upplever smaken av det som väntar i glaset.

HÖRSELN
Smakupplevelsen påverkas av både de inre och yttre ljuden och är en viktig del av den sensoriska upplevelsen. De yttre ljuden kan vara både stämningshöjande och stämningssänkande. Men ljudupplevelsen kan också vara en del av kvalitetsupplevelsen då ölen öppnas och serveras. Kanske hör du också ölets sprakande små bubblor?

KÄNSELN

Känselsinnet spelar en större roll än vi ofta tänker på när vi dricker öl. Med hjälp av munnens och svalg­ets nerver registrerar vi textur, temperatur och intensitet. Är ölet kallt eller ljummet? Lent eller strävt? Krämigt, mjukt eller bubbligt av kolsyra? Alla dessa intryck ger kroppen information som påverkar hur du upplever drycken – långt bortom själva smaken. Känslan i munnen kan till och med förstärka eller förminska vissa smaker och är därför en viktig del av helhetsintrycket.

LUKTSINNET
Luktsinnet representerar 95 procent av det som allmänt kallas för smak. Under en normal inandning når 5–10 procent av doftmolekylerna näsans luktceller, något du kan öka på genom att aktivt andas ut, innan du medvetet drar in doften genom näsan samtidigt som du håller munnen stängd. Det vi drar in genom näsan är doften, medan arom utgörs av de sekundära dofterna, de som kommer in i näsan bakvägen genom munnen. Doftupplevelsen är individuell och direkt förbunden med kultur och dina erfarenheter. Att beskriva dofter är en konst som ofta kräver träning – annars kan det vara svårt att sätta ord på det näsan känner. Ofta är det lättare att identifiera och beskriva obehagliga dofter än behagliga – och vad som uppfattas som gott eller illaluktande kan dessutom variera mellan kulturer.

Källa: Den nya ölkulturen av Sanna Lindberg.


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.