4 svenska bryggerier att lovebomba

Veckans lista hyllar fyra mindre bryggerier som möjligen smyger lite under radarn på ett nationellt plan, men som är väl värda att lyftas fram för deras hantering av olika traditionella ölstilar. Stilar som i vissa fall är lite bortglömda.

I den rika svenska floran av hantverksbryggerier finns det många olika inriktningar. Det finns de som specialiserar sig på vissa stilar och excellerar inom ett särskilt gebit, och det finns de som sprider sin vildhumle över hela ölkartan. 

Naturligtvis är det inte de enda svenska bryggerierna som är skickliga på stilarna vi listar, och det är inte heller så att de fyra valda bryggerierna bara är bra på stilen vi anger. Det här är ingen rangordning och inget facit. Men det är snart jul. Julen är kärlekens högtid. Vi kände för att lovebomba fyra bryggerier som vi hoppas att ännu fler konsumenter hittar fram till. 

WESTERBOTTENS BRYGGERI, SÄVAR – RED ALE
En red ale är en perfekt kompanjon till det traditionella julbordet, men varför stanna där? En fyllig red ale funkar till nästan all mat. Ändå är det en stil som för en tynande tillvaro i dagens ölklimat. Det vore kul om det kunde förändras och fler började uppskatta stilen – inte minst som sagt som måltidsdryck.

Westerbottens bryggeris Röbäck är en klassiker i sammanhanget. Fyllig, pigg och med allt det som gjorde red ale till en populär stil på 1990-talet. 

WÄTTLE BRYGGHUS, GRÅBO – BROWN ALE 

I ett ombyggt stall utanför Gråbo finns det lilla bryggeriet Wättle Brygghus. Här gör Ulrika Johansson öl i flera traditionella stilar, med en grundmurad kärlek för hantverket. Allra närmast vårt ölhjärta har bryggeriet kommit med sina brown ales.

Hemvändningen, som funnits med i ett par julölssläpp, är i år i absolut högform. Här samsas tunga rostade malttoner som drar åt espresso och riktigt mörk choklad med en balanserande humlebeska. En maxad brown ale som är svår att inte älska.

SUBBE BRYGGERI, VARBERG – PILSNER 
På landet utanför Varberg driver Martin Sunesson Subbe Bryggeri. Nästa år flyttar bryggeriet in till mer centrala delar av staden. Subbe är ett skickligt allroundbryggeri, men knockar oss fullständigt med sin pilsner i tysk stil – Subbe Pilsner. Bryggd med pilsnermalt, carapils och melanoidinmalt samt magnum-, perle, saaz-, och hallertau mittelfruh-humle är den stiligt rak i ryggen.

BEERIUM, SURTE – PORTER 
I Surte en kort pendeltågstur norr om Göteborg finns bryggeriet Beerium och deras taproom i den gamla kraftstationen. Beerium är ett etablerat bryggeri på Västkusten, men vi tycker att hela landet gott kan komma i kontakt med deras drycker, särskilt när de brygger svart. Då är det oftast något alldeles extra

Deras Seeteufel, en baltisk porter, är ett ytterst tjusigt exempel på stilen. Smakrik, välbalanserad och farligt lättdrucken för sina 8,3%. Ett öl att återvända till gång efter annan.

Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.