4 svenska ostar och ölen du kan dricka till

Hantverksgjord öl och hantverkstillverkad ost är verkligen, som de säger i engelskspråkiga länder, a match made in heaven. Veckans lista ger tips på hur du parar högkaratig svensk ost med öl.

Mejeribranchen har haft en liknande utveckling som bryggeribranchen. Under ett antal decennier på 1900-talet, främst 60-, 70- och 80-talen, gjordes en mängd fusioner och uppköp så att vi fick allt färre mejerier i Sverige. Små lokala mejerier konkurrerades ut och vi fick istället ett antal stora regionala aktörer. Den gemensamma försäljningsorganisationen RiksOst verkade till och med för att antalet Svenska ostsorter skulle minska. Allt i tidens anda av effektivisering och stordriftsfördelar. Vid EU-inträdet 1995 avreglerades också ostmarknaden och RiksOst lades ner. Efter det har vi, liksom inom ölmarknaden, fått se en rad små mejerier med hantverksmässig tillverkning ploppa upp runt omkring i landet.

Här kommer en lista med fyra ostar från små svenska mejerier och vilka ölstilar du med fördel kan dricka till dem. 

WRÅNGEBÄCKSOST – IPA
Den svenska stoltheten Wrångebäcksost har den högsta nivån av skyddad ursprungsbeteckningen enligt EU. Det gör att det finns krav på hur den ska tillverkas och var den måste tillverkas. Platsen i detta fall är Almnäs bruk utanför Hjo vid Vätterns västra strand. Mejeriet lades ner på 1960-talet men startade igång igen 2008 och ystning och lagring tog vid där man slutade 47 år tidigare. Med hjälp av den gamle ostmästaren Hans Stiller, då 82 år, kunde Wrångebäckosten tillverkas igen helt enligt det 1800-talsrecept som använts förut. Smaken på osten är blommig och nötig och paras förträffligt med en klassisk IPA med en viss karamellighet som till exempel Oppigårds Indian Tribute.

KAXIGE KAL – BARLEY WINE
Kaxige Kal är en grönmögelost av roquefort-typ från Sommarhagens gårdsmejeri. Osten är gjord på opastöriserad komjölk. Den har en kraftig grönmögelkaraktär men med en fin kompletterande syra och sälta. Osten har tagit guldmedalj vid World cheese awards. Den mycket smakintensiva osten behöver paras ihop med en öl med mycket smak. En Bötet barley wine från Nynäshamns ångbryggeri gör att du lättar från marken och hör fåglarna kvittra i öronen.

SMOOTHER OPERATOR – GEUZE 
I slakthusområdet i Göteborg ligger Sveriges första, och enda, urbana ysteri. Johan Rudh har sedan 2020 tillverkat ost här bland grus och asfalt istället för klöverängar. Mjölken hämtas dock från annat håll. I hans sortiment finns en ost med namnet Smoother Operator som är en ost av typen triple cream. Det är en vitmögelost med en extra skvätt grädde vilket gör den krämig, mjuk och fet. Osten paras utmärkt med en gueze exempelvis Oud Beersel, Oude Gueze Vielille som med sin höga syra skär igenom fettet i osten. De lantliga tonerna från Brettanomyces-jäst i ölen paras också fint med dofterna av champinjon i vitmögelosten. 

STAMSJÖ PRÄST XL – APA 
Sverige har mest hårdostar i världen. Det svenskaste av allt är grynpipiga hårdostar som prästost. Det finns mängder av varianter i olika smakintensitet. Stamsjö Präst XL från affinören Hugo Ericsons ost är en prästost som lagrats i 24 månader. Resultatet blir en ost med intensiv karaktär med toner av blommor, mjölk och citrus. Osten passar till mycket men för att inte döda smakerna i osten bör man kanske undvika de allra mest kraftfulla ölen. En APA av något slag passar fint. Varför inte Poppels trotjänare American pale ale?

 Förra veckans lista: 
• 4 okända ölpärlor på Söder

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.