4 underskattade bryggerier och artister

Både ölvärlden och musikvärlden är full av bryggerier och artister som tävlar om att sticka ut, sen finns de vi tar för givet – i den mån vi över huvud taget bryr oss om dem. Låt oss bry oss en stund! Här är fyra underskattade musikartister parade med fyra underskattade bryggerier vars drycker gifter sig utmärkt med artisternas musik.

 Låt oss leka med tanken att hantverksöl motsvaras av ”alternativ musik”. Men låt oss för guds skull undvika subgenreträsket oavsett om det handlar om Cold IPA och Milkshake IPA, eller Blackened Death Metal kontra Progressive Darkwave. 

Låt oss istället lyfta upp artister och bryggerier som inte slåss vid frontlinjen. Sådana som ”känns” lite trötta och kanske rent av passé, men som när vi lyssnar på dem, eller dricker något från dem, nästan alltid känns både pigga och virala.

Här är fyra artist- och bryggerikombinationer som är vårdslöst underskattade.

PAUL HEATON OCH TIMOTHY TAYLOR’S

Den finurlige låtskrivaren och sångaren Paul Heaton har en bakgrund i banden The Housemartins och The Beautiful South, samt under de senaste åren som soloartist (eller duoartist tillsammans med Jacqui Abbott). Utanför Storbritannien har han väl sålt ungefär 14 plattor sedan Beautiful Souths stora, kontroversiella och censurerade, hit ”Don’t Marry Her” 1998 (som han inte sjunger på). 

Lika mild som Paul Heatons röst är, lika vassa brukar hans texter vara. Och han fortsätter, efter 40 år i branschen, att vara lika relevant/irrelevant och urbrittisk som han alltid har varit. 2011 köpte han sin egen pub, The Kings Arms i Salford, och har skänkt pengar för att en lång rad nedläggningshotade pubar i främst nordvästra England ska kunna överleva, inklusive Flying Horse i Rochdale, Britons Protection i Manchester och Globe i Liverpool.

Oavsett om man lyssnar på Housemartins, Beautiful South eller Heaton solo gör sig följaktligen något brittiskt sig utmärkt i glaset. Valet faller på Timothy Taylor’s. Ett bryggeri som visserligen är mytomspunnet i vissa kretsat, men om man gör misstaget att gå in på Untappd ser man att Yorkshire-bryggeriet har ett medelbetyg på löjligt låga 3,52. Bryggeriets coreutbud bestående palealen Landlord, bittern Boltmaker och golden alen Knowle Spring är alla bland de bästa i klassen, eller klasserna då. 

CYNIC OCH MOONLIGHT BREWING 

Amerikanska Cynic grundades i Miami tidigt 1990-tal och fick ur sig en enda platta – Focus – innan allt föll samman och medlemmar rekryterades av andra större band. Sedan har de återförenats vid flera tillfällen, fram till att två av originalmedlemmarna gick bort med bara några månaders mellanrum. Numera rattar gitarristen och sångaren Paul Masvidal skutan mer eller mindre själv.

Mycket är, i sammanhanget, ”fel” och konstigt i metalsammanhang med Cynic. Att två av originalmedlemmarna i extremmetalbandet var homosexuella är möjligen irrelevant, men inte desto mindre ovanligt. Bandets besynnerliga influenser från new age, ambient och indisk spiritualism sticker också ut. Men debutplattan Focus och den senaste plattan Ascension Codes (2021) innehåller fortfarande bland den mest sinnesutvidgande och originella hårdrock som någonsin spelats in. 

På samma sätt som Cynic inte går att placeras in bland gängse metalband så går det inte att placera Moonlight Brewing från Santa Rosa bredvid så många andra solskens dränkta kaliforniska bryggerierna. Deras två flaggskeppsöl är inga ipor. Det är en mörk lager (Death & Taxes) och en tjeckisk pilsner (Reality Czeck) som slår en majoritet av tyskar och tjecker på fingrarna inom stilarna. Särskilt Death & Taxes är ett öl som varje seriös ölentusiast bör ha på att-prova-listan.  

HEDVIG MOLLESTAD OCH KINN BRYGGERI

Gitarrhjältarnas tid är sorgligt nog förbi. Och rocken har sedan länge ullaredifierats på blekingska fält och tvångsforcerats genom Mellofilter för att numera främst utgöra nostalgiska motiv på H&M-tshirts. Men det skiter förstås ”den sista Sovjetstaten” i. Från vårt ystra västra grannland kommer en gitarrgudinna, bildligt talat lika bredbent som någonsin Jimmy Page och bokstavligt talat lika flyhänt funky som, säg, Jimi Hendrix. Men det viktiga är förstås att Hedvig Mollestad för något eget till bordet, och det gör hon. Som ingen annan på 2010-talet och framåt, riffar, klöser och smeker hon sin gitarr och behärskar den till fullo oavsett vilken genre hon ger sig i kast med. Men inte blir hon världskänd och snuskigt rik för det.

2009, samma år som Hedvig vann sitt första inhemska musikpris, grundades Kinn Bryggeri av Espen Lothe. De flesta ölen brygger han i traditionell brittisk eller belgisk stil, oavsett vilka andra ölstilar som för närvarande är på tapeten. När drack du en öl från Kinn senast? Minns du hur bra Ivar Aasen-öl barleywinen är? Eller stouten Prestesonen? Eller bière du garden Solsnu? Det kanske du inte gör. Se då till att ta reda på det nästa gång du är i Norge, eller någon annanstans där Kinns öl säljs eller serveras.

BILLY HARPER OCH GREEN BENCH BREWING

Texas-födde saxofonisten Billy Harper är still going strong. I januari fyller han 82 och han fortsätter att turnera, spela in musik och inleda i stort sett varje dag med en löprunda. Det sistnämnda låter inte så öl-gubbigt. Men många ölentusisaster gillar ju att döva sitt konstant dåliga samvete med regelbundna konditionsexcesser.

Billy Harper anses ibland vara en John Coltrane-plagiatör. Det här är ett väldigt orättvist renommé, även om det är uppenbart att Harper har influerats av Trane. I en rättvis musikvärld hade Billy Harpers namn nämnts tillsammans med de allra största, oavsett musikgenre.

Green Bench Brewing från St Petersburg Florida kämpar inte direkt i motvind, om man bortser från stormen Milton häromveckan, men de tycks inte nå upp till de hypehöjder som exempelvis landsmännen Side Project och de Garde gör när det kommer till vildöl och saisons. Det känns orättvist. Lägger man till att Green Bench förmodligen är bäst i sydöst på krispiga pilsners och lager har man stärkt sitt case för att det här är ett underskattat bryggeri. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.