Beernews fortsätter granska frågan om ursprungsmärkning för öl. Idag presenterar vi fler resultat från undersökningen som visar att en stor majoritet av Sveriges ölköpare tror att några av Sveriges största öl faktiskt tillverkas på den ort eller plats som ölnamnet antyder. Tvärtemot vad bryggerierna hävdar.
I Beernews tidigare artikel presenterades data som visade att sex av tio svenskar som köper öl på Systembolaget anser att om ett öl har en ursprungsplats i sitt ölnamn eller i sitt bryggerinamn – då är det också viktigt att ölet tillverkas i, på eller nära den stad, ort eller det geografiska område som namnet hänvisar till. Undersökningen visade också att över hälften av svenska ölköpare blir mer negativa och mindre intresserade av att köpa öl som har en tydlig ursprungsbeteckning i ölnamn eller bryggerinamn när de får reda på att ölen inte tillverkas på eller nära platsen som namnet antyder.
I den här artikeln tittar vi vidare på en annan dimension av frågan: Vet konsumenterna var några av Sveriges mest kända ölmärken tillverkas?
Det korta svaret på den frågan är ett otvivelaktigt nej. En klar majoritet tror att ölen tillverkas på den plats som ölet är döpt efter.
Undersökningens metodik gick ut på att tio olika öl som använder ursprung i sitt ölnamn eller bryggerinamn testades. Respondenterna fick se en bild på ölets flaska/burk för att därefter svara på den öppna frågan:
I vilken stad, ort eller geografiskt område tror du att det här ölet tillverkas? (Respondenten fick skriva sitt svar i fritext och kunde även svara “vet ej”.
Snittet för de tio märken som inkluderas i studien visar att 80 procent av ölköparna tror att ölet kommer från den plats som används i ölets/bryggeriets namn.
Så här ser det ut för de olika produkterna:
Spendrups Bryggeri med varumärkena Mariestads, Norrlands Guld och Melleruds
Spendrups Bryggeri har tre kända varumärken som använder sig av ursprung i sitt namn; Mariestads, Melleruds och Norrlands Guld. Ingenstans på ölen står det på vilken plats ölen produceras.
Karin Ahlstedt, chefsjurist på Spendrups, svarade i en tidigare intervju med Beernews att Spendrups bedömde att konsumenten inte riskerade att bli vilseledda när det gällde Mariestads, Norrlands Guld och Melleruds. Hon ansåg att genomsnittskonsumenten inte uppfattar att varumärkena pekar på geografiska tillverkningsorter, utan att de förstår att det är en fråga om varumärken.
Målgruppen för Beernews undersökning, som är genomförd av undersökningsföretaget Norstat, är just genomsnittskonsumenten som köper öl på Systembolaget minst någon gång per år. Resultaten från undersökningen med målgruppen visar på det totalt motsatta mot vad Spendrups hävdar. Över åtta av tio ölköpare (82 procent) tror nämligen att Mariestads tillverkas i Mariestadstrakten, knappt sju av tio (68 procent) tror att Melleruds tillverkas i Mellerudstrakten och sju av tio (71 procent) tror att Norrlands Guld tillverkas i Norrland eller i norra Sverige. Resultaten är likadana när man bryter ner på användare av märkena.
Vad som också är anmärkningsvärt är att knappt några konsumenter vet den faktiska tillverkningsplatsen. De tre ölen Mariestads, Norrlands Guld och Melleruds är alla tillverkade i Dalarna och specifikt i Grängesberg. Enbart fyra procent av de tillfrågade svarar antingen Dalarna eller Grängesberg på Mariestads tillverkningsplats, tre procent svarar rätt för Melleruds tillverkningsplats och fyra procent svarar rätt för Norrlands Gulds tillverkningsplats.
Galatea med varumärket Arboga
Arboga är ett annat öl som använder sig av en ort i namnet. Framsidesetiketten lyfter fram ”Arboga Bryggeri” och ingenstans berättas var ölen produceras.
Marcus Friari, affärsområdeschef för öl på Galatea, svarade i en tidigare intervju med Beernews att Arbogas helhetsbild inte anspelar på en särskild tillverkningsort och att konsumenten inte förväntar sig att produkten är tillverkad i Arboga. Han menade att konsumenten inte vilseleds att tro att Arboga öl bryggs i just Arboga. Han ville heller inte besvara frågan vart ölet verkligen tillverkas. Sedan artikeln publicerades har företagets hemsida uppdaterat regionsinformationen från Arboga till Stockholm.
Marcus Friaris antagande är helt fel enligt Beernews undersökning. Åtta av tio ölköpare (79 procent) svarar nämligen Arboga på frågan var de tror att ölet tillverkas. Inte en enda respondent svarar den faktiska tillverkningsplatsen som är Vimmerby i Småland då Åbro gör ölen åt Galatea.
Att ölet verkligen tillverkas hos Åbro i Vimmerby har krävt ett visst detektivarbete, då Galatea inte ville svara på frågan och informationen inte heller finns på Systembolagets hemsida.
Kopparbergs bryggeri med varumärket Zeunerts Höga Kusten
Under många år var Zeunerts ett viktigt bryggeri för Norrland och Sollefteå. Zeunerts Höga Kusten görs idag av Kopparbergs Bryggeri i Kopparberg men använder sig fortfarande av den starka kopplingen till Höga Kusten i sin marknadsföring: “Höga Kusten är bron mellan lager och ale, precis som Höga Kusten-bron binder samman Höga Kusten över Ångermanälven”.
Sex av tio ölköpare tror att ölet tillverkas i området runt Höga Kusten. Inte en enda respondent svarar den faktiska tillverkningsplatsen som är Kopparberg.
Carlsberg Sverige med varumärket Eriksberg
Carlsberg Sverige har varumärket Eriksberg som syftar till ett Göteborgsbryggeri som grundades 1864. Eriksberg som plats är dock lite mindre känt än de tidigare nämnda exemplen och det finns några fler stadsdelar eller områden som heter Eriksberg i Sverige. Det kändaste får anses vara det gamla varvsområdet på Hisingen i Göteborg.
Resultatet från undersökningen visar att nästan sex av tio (57 procent) personer tror att ölen tillverkas i/på platsen Eriksberg eller i Göteborgsområdet.
Även här är det tydligt att knappt någon vet den faktiska tillverkningsplatsen – endast två procent svarar Falkenberg som är tillverkningsplatsen.
Hantverksbryggerier – Stockholm Brewing Co, Göteborgs Nya Bryggeri, Örebro Brygghus och Jämtlands Bryggeri
I studien inkluderades även fyra öl från hantverksbryggerier som alla använder ett tydligt ursprung i sitt namn. De här fyra ölen är de som får högst antaganden att ölen görs på orten som bär deras namn, runt nio av tio ölköpare tror det. Samtliga nedan produkter tillverkas också på de platser som namnen hänvisar till.
- Örebro Brygghus IPA – 94 procent tror att ölet tillverkas i Örebro-området.
- Stockholm Brewing Session IPA – 93 procent tror att ölet tillverkas i Stockholmsområdet.
- Göteborgs Nya Bryggeri Gårds-IPA – 96 procent tror att ölet tillverkas i Göteborgsområdet.
- Jämtlands Bryggeri President – 91 procent tror att ölet tillverkas i Jämtland.
Den sammanlagda bilden från undersökningen visar tydligt att konsumenten tycker det är viktigt att ett öl som använder en plats i sitt namn också tillverkas på eller nära denna plats. Samtidigt tror en klar majoritet att välkända och storsäljande öl tillverkas på den platsen som bär ölets namn. De här två resultaten kan tolkas som att konsumenterna blir vilseledda.
När Beernews kontaktar Konsumentverket för att fråga vad de anser om företeelsen där bryggerier använder ursprungsplats i ölmärken utan att berätta var ölen görs och om det innebär att konsumenterna riskerar att bli lurade, svarar de:
“Vi kan inte uttala oss specifikt i det enskilda fallet och inte heller ge något förhandsbesked i frågan. Det finns inga bestämmelser i alkohollagen som reglerar det du frågar efter. Rent generellt, utifrån marknadsföringslagens bestämmelser, kan ju sägas att all marknadsföring ska vara vederhäftig och att marknadsföringen ska ge en korrekt och sanningsenlig bild av den marknadsförda produkten. Vid bedömningen av om marknadsföringen kan anses vilseledande eller inte bör hänsyn tas till hur genomsnittskonsumenten uppfattar den aktuella marknadsföringen. Mer än så kan vi inte säga.”
Läs också:
• “Uppenbart att konsumenterna luras”
• Härkomst obligatoriskt men bara ibland
–
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.
