Det började med en militär som ville brygga öl i Vimmerby 1856. Sedan 1898 har samma familj styrt Åbro Bryggeri och i dag produceras över 100 miljoner liter dryck per år.
Det är ett bryggeri med anor som ligger i utkanten av Vimmerby. Platsen har varit den samma sedan starten 1856 och namnet kommer faktiskt från den bro som finns över Stångån, som rinner förbi bryggeriet. Det var löjtnanten Per W. Luthander som startade företaget. 1898 tog Axel Herman Johansson över och sedan dess har den familjen haft kontrollen på verksamheten. Dagens vd Henrik Dunge är fjärde generationen som sitter vid rodret.
I dag är Åbro ett modernt bryggeri som producerar över 100 miljoner liter dryck varje år.
– Vi har investerat nästan en miljard de senaste åren, bland annat på automatiseringar men också investeringar för att spara in på vatten, säger Lennarth Anemyr.
Han är inne på sitt 39:e år på bryggeriet och har varit huvudbryggmästare sedan 2005. De stora investeringarna har gjort att det behövs ganska lite personal för att producera dryckerna.
– Dagtid är det tre personer som brygger och på natten är det två, Det blir väldigt många liter producerat per person, säger Anemyr.
Bryggverket är på 30 000 liter och det jobbas treskift fem dagar i veckan. Just nu bryggs det även på lördagar och det gör att det blir cirka 45 bryggningar per vecka.
– Det snurrar dygnet runt och det blir åtta till tio bryggningar per dag när allt går som det ska.
Maxkapaciteten för hela anläggningen ligger på hela 200 miljoner liter per år och sex miljoner liter öl kan ligga på jäsning samtidigt.
På senare år har Åbro märkt av det ökande ölintresset. Av produktionen på 100 miljoner liter är ungefär hälften öl och hälften cider. En liten produktion av läsk och vatten finns också kvar, men det är inte längre en prioriterad verksamhet.
– Ölboomen gör att intresset ökar för öl hela tiden. Fler vill dricka öl och det är bra för oss, säger Anemyr.
Han ser positivt på utvecklingen med många nya bryggerier i Sverige, och hoppas att den trenden ska hålla i sig.
– Det är jättebra att det finns många som vill satsa, och vi konkurrerar inte med mikrobryggerierna.
Han samarbetar även med de andra stora bryggerierna i Sverige, och träffar kollegor från branschen med jämna mellanrum i den förening som finns för utbildade bryggmästare.
– Vi bryggare hjälps åt, det är säljarna som får stå för konkurrensen, säger han.
Ett stort bryggeri kräver förstås också en väl tilltagen tappningsutrustning. Man kan i dag tappa 250 000 flaskor och burkar per timma totalt, och snabbast går det i den burklina som klarar 70 000 burkar på en timma.
Företaget har i dag 265 anställda, varav 220 jobbar i Vimmerby. Åbros produkter säljs i 23 olika länder.
– Exporten har ökat rejält och tagit mer och mer plats, säger tekniske chefen Mikael Wall.
Framför allt är det cider som går på export och klart mest säljs det till Storbritannien.
Faktiskt är det så att Åbro tillverkar sitt eget vin som sedan blir till cider. Det sker i en separat anläggning bara ett par hundra meter bort från bryggeriet.
– Tidigare köpte vi vin från Tyskland, men nu görs det också här. Vi jäser det i vår egen anläggning och sedan går det i pipelines ner till bryggeriet, berättar Wall.
Sedan 1856 har ölet bryggts på vatten från samma källa nära bryggeriet. Och så kommer det att fortsätta länge till. Målet är att flera generationer till ska ta över och driva verksamheten framåt.
– Vi jobbar mycket med miljöfrågor och vill tänka på framtiden, det ska vi fortsätta med, säger Lennarth Anemyr.