”Äckliga” öl får plats på svenskt museum

Bildspel

Bild 5 av 10

Det isländska ölet Valur, gjort på fårbajsrökta valtestiklar.

Muséet fokuserar på ”äcklig” mat och dryck. Nu är det ölutställning som inkluderar överkörda djur, utbajsade kaffebönor och rökta valtestiklar.

 

Jo, det finns faktiskt ett museum även för äcklig mat och dryck och det är dessutom riktigt intressant. Disgusting Food Museum startade i Malmö 2018 och har därefter haft tillfälliga utställningar i Los Angeles, Las Vegas och Nantes.

– Tanken till det här dök upp under olika resor. Vad som är gott eller äckligt är något kulturellt, det vi tycker om är äckligt för andra, säger Andreas Ahrens, som driver museet.

Under hösten pågår en dryckesutställning och där finns flera öl med. Det handlar då inte nödvändigtvis om att ölet ska smaka illa. I stället är det tillverkningssätt och förpackning som är i fokus.

Där finns Brewdogs End Of History, där flaskan hade stoppats ner i en ekorre, och där finns Mikkellers Brunch Veasel, där man gjort ölet med hjälp av kaffebönor som tits och bajsats ut av ett mårddjur.

Det konstigaste ölet är kanske annars från Island, där man smaksatt ölet med fårbajsrökta valtestiklar. Beernews fick ett smakprov och kan konstatera att det smakade godare än det låter.

– En valtestikel väger sju till åtta kilo och de skärs i bitar innan de röks. Fårbajs användes en hel del för rökning på Island förr i tiden, säger Ahrens.

En hel del annan alkohol finns också i utställningen och det mesta sticker ut på sitt sätt. Där finns till exempel Fishky, en whisky som lagrats på silltunnor, och ett Mouse Wine, som görs på nyfödda möss.

– Det är en form av medicin och är nog det äckligaste jag har provat. Det smakar ruttna djur och bensin, säger Ahrens.

Att museet inte är tänkt att ge kulinariska höjdpunkter framgår redan vid entrén. Biljetten är nämligen utformad som en spypåse, och på en tavla finns en uppgift om när någon senast kräktes i lokalen.

Men faktiskt är det något ganska oväntat som får de flesta gästerna att spotta direkt. Det är nämligen saltlakrits.

– Det äter vi bara i de nordiska länderna och i Nederländerna, för alla andra är det en väldigt obehaglig smak, säger Ahrens.

Museet ligger i Carolihuset i Malmö och under hösten har man öppet på helgerna.