Norsk hembryggning på kveik-jäst kan bli ett av Unescos världskulturarv. Det hoppas i alla fall Vestnorsk Kulturakademi.
Bryggningen på kveik-jäst är en norsk specialitet som går tillbaka väldigt långt i tiden. Jästen användes på de olika gårdarna för att brygga öl och den gick i arv mellan generationer.
I modern tid blev sedan kveik-jästen alltmer bortglömd, för att under de senaste åren blivit mycket uppskattad igen. Den används nu att bryggerier runt om i världen för ölproduktion och finns att köpa på allt fler ställen.
Men de som höll liv i den norska jästen när intresset inte var så stort var hembryggarna. Nu vill Vestnorsk Kulturakdemi lyfta fram det och kommer att föreslå att hembryggning på kveik-jäst blir ett av Unescos världskulturarv. Detta för att tydliggöra jästens ursprung och dess långa historia.
– Det är viktigt att de som använder kveik-jäst känner till och hedrar det ursprung och den historia som denna underbara jäst har, skriver man i ett pressmeddelande.
27-28 februari är det kick off för projektet i Norge, då man under två dagar ska prata om ölbryggning och framför allt om kveik-jäst.
– Den traditionella hembryggningen med kveik är en av våra sista kopplingar till den långa ölhistoria vi har. Att använda jästen enbart för dess egenskaper och inte känna till historien är att tappa bort den stolta historia av gårdsbryggning som vi har i västra Norge.