Alex firar tre år med välgörenhetsfest

BIldspel

Bild 3 av 3

Alex Ek delar nu lokaler med O/O Brewing.

Det började som en hobby, men den hobbyn har tagit honom högst av alla svenskar på Untappd. Nu är det dags för Alex Ek att fira tre år med sitt Attic Meadery.

Det var alltså i september 2016 som Göteborgaren gjorde sina första mjöd hemma i köket i stadsdelen Majorna. Därefter har det bara pekat åt ett håll för honom. Nämligen uppåt.

– Jag började egentligen att göra mjöd för att det var brist på den mjöd jag gillar här i Sverige. Det var bara Timo Krjukoff och Sahtipaja som gjorde sådan mjöd. Jag har absolut inspirerats av honom, säger Ek.

Mjödskapandet blev en allt större hobby och han konstaterar själv att hans mjöd i dag har lyft i nivå jämfört med de första han gjorde.

– Jag läste på en hel del innan jag började och valde sedan att inte tillämpa det på de första batcherna. Jag ville se vad som hände och är man snäll kan man säga att de mjöden var drickbara men inte mer. Men det blev snabbt bättre.

I det läget hade han inga planer på att sälja sin mjöd och satsa kommersiellt. Men så blev han erbjuden att göra sina mjöd i O/O Brewings lokaler istället och då var det dags att ta steget.

– Det var egentligen en slump att det blev så och för mig var det enklare då att ta steget, säger Ek.

Premiären för hans mjöd kommersiellt skedde på All In Beer Fest i fjol och direkt var mottagandet riktigt bra. Nu ligger han högst av alla öl- och mjödproducenter i Sverige på Untappd.

– Det har gått otroligt bra, inte minst om man tittar på mottagandet på Untappd. Jag har varit noga med att få feedback på mina mjöd ända sedan jag började, även om de inte var så bra i början. Sedan har jag försökt att ta till mig av feedbacken och lära mig av den.

Alex Ex har fortfarande ett annat heltidsjobb och sköter om sina mjöd på kvällar och helger. Framför allt är själva skapandeprocessen enklare än att brygga öl.

– Det är enklare så länge du inte använder frukt eller bär. Då tillkommer en del mekaniska utmaningar och förluster i färdig mjöd. Du slipper bryggningen när du gör mjöd och blandar snarare ingredienser. Sedan får du hålla koll på jäsningen. Blandar du i frukt blir det mer jobb.

Han har under hela resan haft fokus på starkare mjöd och det har ofta varit frukt eller bär inblandat i processen. Men kanske kommer det även mer alkoholsvaga mjöd på sikt, inte minst för att han är nyfiken på den processen också.

På lördag är det treårsjubileum och den festen sker på Haket. Där anordnas en provning med tio olika mjöd.

– Pengarna som kommer in för provningsbiljetterna skall så långt det går gå till Cancerfonden, så har det varit även när jag firat som hembryggare. Jag kommer att prata om mjöd och presentera olika varianter av mina mjöd.