“Alltid nya anledningar för ett besök”

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. Veckans ölställe är Stormgatan i Malmö.

Trots att Stormgatan bara ligger ett stenkast från Malmö centralstation är det ingen plats du bara råkar passera. Faktum är, att även om du vet att det finns och vart det ligger – du kan rentav ha varit där – så är baren lätt att missa, speciellt vintertid när uteserveringen är undanplockad. 

 

Men så är det här också i första hand ett bryggeri och, den centrala adressen till trots, osar just den här lilla delen av kvarteret industriområde. Så vad är det då som gömmer sig bakom den småtrista fabriksporten? Jo, här ligger något betydligt mer intressant och färgglatt, nämligen Malmös största bryggeri – Hyllie. Och Stormgatan, som taproomet heter, är inte bara gatuadressen utan ett taproom i ordets rätta bemärkelse.

 

Baren delar lokal med bryggeriet och de vardagar som baren håller öppet tas gästernas bord, bänkar och stolar bort och bryggarnas tappningslina fram och tvärtom. Här pryds väggarna av burkar i mängder, stora och små jästankar och ett bryggverk med alla dess attribut, vilket åt andra hållet kontrasteras med en graffitiprydd vägg med glada fantasidjur, färgglada stolar och rustika ölkranar, tio till antalet. Att det här serveras pinfärsk öl råder det inga tvivel om, en del är nyheter och inte sällan är de säsongsbetonade, men det är många som  kommer hit för bryggeriets klassiker Skånsk lager och Hyllipan (som gärna får uttalas likt tulpan) som alltid finns påkopplade.

 

Dessutom serveras nästan alltid skånsk hantverkscider från vännerna på Dryg Cider och någon rejält fruktig suris från Elmeleven. Innanför väggarna ryms mycket ölkunskap, så ta chansen att prata med grundaren Micke, vd:n Annika, huvudbryggaren Johan, kranexperten Christoffer eller alltiallon och idésprutan Erik, som ofta rör sig i lokalen. 

 

Matmässigt är det lite skralt, med lättare plockmat, men värt att nämna är att bryggeriet också har en restaurang i ett annat hörn av kvarteret, vilket blivit ett populärt tillhåll, inte minst på lunchen. 

 

Visst är anledningen till att med jämna mellanrum komma hit för en färsk öl god nog. Men regelbundet sker dessutom event som på olika vis sätter ljuset på den svenska ölkulturen och som gör att den ölintresserade alltid har ytterligare anledning att återkomma. Det kan röra sig om för- eller efterfest till ölfestivaler, tap takovers, bokreleaser, ölreleaser,  utbildningsdagar för krogpersonal eller, jubileumsfiranden, som när föreningen Ferministas firade fem år nyligen. Många är projekten, och idéerna för att synliggöra hantverksöl i Malmö, vilket ger allt fler ringar på vattnet. Numera syns bryggeriets öl överallt i stan och säkert är att detta taproom, eller showroom, bidrar stort till den snabbt växande lokala och starka närvaron som bryggeriet har. 

 

Förra veckans ölställe: 

• “Ta pulsen på Söders bankande hjärta” – Katarina Ölkafé i Stockholm.