På fat finns den bara på en enda bar i Sverige. Men där har den funnits på exakt samma tapp i tolv år. Järntorgets Arbetarporter från Ocean har blivit en riktigt långkörare.
Historien började för 2008. På Bishops Arms surade dåvarande barchefen Kenneth Mossberg över att Flying Dog hade gjort om Gonzo till något som han inte gillade längre. Han ville ha Gonzo som den var innan och vände sig till Thomas Bingebo på Oceanbryggeriet.
– Jag startade Bishops Arm på Järntorget och jag gillar porter, så jag ville ha en egen imperial porter. Gonzo var den första imperial portern jag drack och jag hade fastnat för den, men helt plötsligt smakade den annorlunda. Så jag kontaktade Oceanbryggeriet. På den tiden var egentligen Dugges och Ocean de enda mikrobryggerierna häromkring, säger Kenneth Mossberg, som numera har lämnat branschen och blivit lärare i stället.
– Thomas Bingebo kom ner och jag hade radat upp en massa imperial porter och beskrev vad jag ville ha utifrån dem. Bingebo tittade på mig och sa lite försiktigt att de måste göra 1 000 liter och att jag måste betala för det direkt. Men det fattade jag med att de som var så nya inte kunde ligga ute med så mycket pengar.
När Bingebo fått klart med det gick han hem och skrev receptet.
– Det blev öl som jag tyckte blev hyfsat lik. Men det blev inte en exakt klon av Gonzo, snarare nån form av oceanifiering av den, säger han.
Mossberg gillade den i alla fall och gör det än i dag. Han tar alltid ett glas när han har vägarna förbi Järntorget.
– Lanseringen gick väldigt bra och vi sålde flera tusen liter väldigt snabbt och den fick väldigt bra betyg på Ratebeer. På den tiden var det inte så lätt att få tag på imperial porter på fat, IPA fanns alltid, men inte porter, säger han.
Och sedan dess har den alltså suttit på exakt samma kran i baren, även om baren i sig har flyttat på sig och Kenneth Mossberg gått vidare till andra sysslor.
– Det kan vara något av ett rekord för hantverksöl, tolv år på samma kran. Kanske att Bedarö Bitter slår den någonstans bara, säger Thomas Bingebo.
– Sen försvann kanske nyhetens behag för elva år sen, men den tuffar på och har sålt ganska jämnt över åren. Man ser en del folk som kommer från andra håll i landet till Järntorget bara för att dricka den.
Väldigt populär
På Bishops Arms Järntorget är Johannes Johansson övertygad om värdet hos arbetarportern:
– Det är ju en öl som hos allmänheten är väldigt förknippad med just Bishops på Järntorget. Och en en öl som vi i personalen är stolta att servera våra gäster, då blir den per automatik väldigt viktig för oss – för igenkännande hos återkommande gäster men också för att kunna erbjuda nya gäster någonting unikt.
Att plocka bort den har aldrig varit aktuellt. Det varken vill eller törs de.
– Den är väldigt populär, vi har många gäster som kommer enbart för arbetarportern. Tror det skulle bli väldiga protester om vi plockade bort den! Snarare är det så att vi nu använder den mer, bland annat som cocktail-ingrediens.
Järntorgets Arbetarporter döptes efter platsen. Järntorget har varit ett centrum för arbetarrörelsen i Göteborg sen mer än 100 år. Något som också återspeglar sig i etiketten även om den tar sig ännu längre vänsterut och mest liknar sovjetisk arbetarkonst.
Ute på turné
Trots att ölen är känd så är det inte en viktig öl för Oceanbryggeriet. När Bingebo tar fram miniräknaren kommer han fram till att den utgör mindre än två procent av bryggeriets årsproduktion.
– Den har nog varit viktigare för Bishops på Järntorget. Det är en nischprodukt för oss. Porter överlag är en nisch, men en viktig nisch, speciellt för ett Göteborgsbryggeri. Men den är inte avgörande. Det gäller att ha andra produkter som stöd, så att man även kan göra nischprodukterna. Ett renodlat porterbryggeri vore nog rätt tungjobbat …
Även om det bara är Bishops Arms på Järntorget i Göteborg som får köpa den på fat, så går den att få tag på på annat håll. På Systembolaget säljs den under namnet Arbetarporter sedan minst sex år tillbaka, först på 50 cl-flaska och sen 2015 på 33.
– Sen har den faktiskt varit ute på turné på olika Bishops Arms i landet. Men då var det sen de fått tillstånd från Järntorget, säger Bingebo.
2018 gjordes en jubileumsöl på flaska till alla Bishops Arms, lagrad på Mackmyrafat.
– Vi lagrade 400 liter i elva månader och sen blandade vi den med en ny batch. Den blev väldigt trevlig.
Men det var inte första gången som Järntorgets Arbetarporter fatlagrades. Redan 2009 eller 2010 dök Kenneth Mossberg upp bryggeriet med ett gäng Jack Daniels-fat, som ölet hamnade i innan det gick till Järntorget.
Ofiltrerad
Arbetarportern görs med rätt ordentliga givor svart- och chokladmalt och har lite smak- och aromhumle i form av Bramling Cross. IBU är 60 och den är den enda öl som inte filtreras på Oceanbryggeriet.
– Den är väldigt mörk med rostade malttoner. Humlen ger en liten doft av svarta vinbär, även om det inte är så mycket. Smakmässigt är är den rätt fyllig med en välbalanserad sötma – varken supertorr eller supersöt. Jästen kan ge lite peppriga toner om man känner de smakerna, beskriver Bingebo.
Några större ändringar på ölet har det inte varit genom åren. Ibland är det med omältat korn, ibland inte, det beror på om det finns hemma på bryggeriet eller inte.
– En del känner skillnad på olika batcher. Men vi gör fyra fem batcher per år och det beror nog mer på hur länge den har stått när man dricker den än nåt annat.
– De utvecklas ganska mycket över tid. Jag provade en flaska från 2008 förra året och den var väldigt väldigt bra och kommer man på visningar hos oss så finns det sex sju år gamla arbetarporter i baren.
Typ: Imperial porter och stout
Alkoholhalt: 9 procent
Untappd: 3,72
Ratebeer: 3,68
Alla artiklar i Ölets historia:
Ölet som tagit Dugges till 20 nya länder
President blev vågbrytare för Jämtlands
Lagerölet som blev Nynäshamns Ångbryggeris bästsäljare
Måsen gav rejält med luft under vingarna för Stigbergets
Nebuchadnezzar blev Omnipollos gamechanger
Fynd i frysen gav Brekeriet genombrott
Arbetarporter skräddarsyddes för en pub