Banbrytande importör i konkurs efter 20 år

Konkursen kom som en chock – men nu gör Wicked Wine allt för att mildra effekterna för de producenter som legat i importörens portfölj. För personalen gäller ”business as usual”,  åtminstone en månad till. 

I år är det 20 år sedan som Mikael Mårdstam, Thomas Larsson och Ola Eklund grundade Wicked Wine som genom åren gjort sig kända för sin närvaro på evenemang och mässor samtidigt som man haft en bred portfölj med flera tongivande producenter. 

På ölsidan har man varit starka med produkter från bland annat Storbritannien, USA och Tyskland med producenter som Thornbridge Brewery, Sierra Nevada och G Schneider & Sohn. Dessutom har man i flera år haft ett uppskattat caskprogram där krogar kunnat beställa blandade caskfat som levererats från Storbritannien var tredje vecka.  

Importören har det senaste året, eller egentligen åren, kämpat med stigande kostnader där framförallt logistikkostnaderna ökade kraftigt förra året. Det i kombination med inflation, en svag valuta och en vikande försäljning ledde till att 2024 innebar ett allt annat än festligt 20-årsjubileum, och i slutändan en konkurs

– Vi har gjort åtgärder och flera besparingar under året, bland annat har vi haft en mindre närvaro på mässor, inga resor och stramat åt organisationen. Beskedet i fredags kom som en chock för oss alla, säger Irene Adnell, produktchef för öl och vin, som jobbat på Wicked Wine i många år. 

Hon lyfter också förändrat köpbeteende på flera håll vilket lett till längre liggtider i lager, vilket har kostat oerhört mycket för företaget. 

Klart är att alla medarbetare jobbar vidare, åtminstone en månad, för att planerade bolagssläpp och listningar ska ta så lite skada som möjligt. 

– Vi kommer att genomföra planerade lanseringar på Systembolaget och fortsätta att leverera till restaurang. Dessutom kommer vi fortsätta att offerera till Systembolaget, säger Irene Adnell och fortsätter: 

– Vi känner ett stort ansvar för producenterna och vi vill inte att de tappar försäljningsmöjligheter innan de har hittat en ny partner att samarbeta med. 

Under hösten har ett antal producenter redan sett sig om efter nya samarbetspartners, bland dem finns det engelska cask-programmet och Sullivan’s Brewing Company och portvinsproducenten Niepoort . 

– Allt är omtumlade och det här är så fruktansvärt tråkigt. Men jag känner en stor stolthet att ha jobbat så många år för en importör som verkligen gjort avtryck i branschen, med en modig portfölj som tagit ut svängarna. Det har varit roligt, ja rock’n’roll att jobba här. Och det kommer jag att sörja, avslutar Irene Adell. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.