Var ska ett bryggeri ligga om inte på Bryggudden? Så blir det när Good Guys gör en ordentlig satsning och blir Sveriges första hantverksbryggeri med enbart burkar.
Värmlänningarna i Good Guys har så här långt bryggt sina öl hos andra bryggerier, mestadels Wermlands Bryggeri. Men nu är gänget redo för att satsa på eget bryggeri i Karlstad.
– Det är några gamla magasin från 40-talet som renoverats, och vi får flytta in där i juni, berättar Daniel Haag.
I väntan på det gör tar bryggeriet en paus i ölskapandet, och satsar i stället för fullt från och med i sommar. Ett bryggverk på 1500 liter samt en burklina ska installeras.
– Det ska bli jättekul med burkar, jag tror vi är först i Sverige med att satsa på enbart burkar, säger Haag.
Speciellt är också att Good Guys har som ambition att ta fram all jäst på egen hand.
Fredrik Steen, en av delägarna, har studerat bland annat mikrobiologi i Oklahoma, USA, och blir ansvarig för den verksamheten.
– Skriv att han kommer att ha Steen-koll, kommenterar Haag.
Teoretiskt kan Good Guys producera 100 000 liter öl på ett år med den nu inköpta utrustningen, men målet inledningsvis ligger på 60 000 – 70 000 liter.
– Vi ska bredda oss när det gäller ölstilar också, men fokus kommer att ligga på humlig IPA och dubbel-IPA, säger Haag.
Han ser arbetet med bryggeriet så här långt som ett slags marknadsundersökning där man fått veta mer om vad kunder gillar. Från och med i sommar blir det full fart framåt i området Bryggudden i Karlstad.
– Vi har väntat på de här lokalerna, de ligger centralt och det kommer att bli fantastiskt bra, säger Haag.