Bästa helsvenska öl ska koras på SM

Foto: Stéphane Lombard

Efter flera år av uteblivet intresse gör Eldrimner nu ett nytt försök att få igenom öl som en egen klass vid SM i mathantverk i september.  

Sedan 1997 har Eldrimner, som är ett nationellt resurscentrum för mathantverk, arrangerat SM i mathantverk. En tävling vars syfte både är att stötta och inspirera hantverkare inom mat och dryck, men också öka kännedomen om produkterna. Årligen bedöms runt 500 bidrag uppdelade i cirka 50 olika klasser indelade i kategorierna mejeri, bageri, charkuteri, hantverksdryck, fiskförädling samt bär-, frukt- och grönsaksförädling. 

I åtta år har öl funnits som klass under hantverksdryck men hittills har klassen, som kräver fem anmälda produkter, bara blivit av en gång, 2018 då man slog ihop öl och mjöd. Och anledningen till det är troligen flera menar Aleksandra Ahlgren, tävlingsledare för SM i Mathantverk. 

– Dels har vi haft svårt att nå ut till bryggerierna, men ett av grundkraven, att dryckens huvudingredienser ska utgöras av svensk råvara, har också varit svår att uppfylla. Men i år har vi fått flera indikationer på att utbudet av helsvenska öl blir fler och fler, så vi har goda förhoppningar om att klassen faktiskt kan bli av. 

Förutom att de huvudsakliga råvarorna ska vara svenska ska ölet vara hantverksmässigt gjort, samt ska huvuddelen av kolsyran komma av naturlig jäsning. Tävlingsprodukterna bedöms sedan anonymt av en jurygrupp och kan tilldelas guld, silver eller brons. Dessutom får de tävlande skriftlig feedback och möjlighet att medverka på en feedbackrunda i anslutning till tävlingen.

– Tävlingen är ett tillfälle för producenterna att dels mötas och utbyta erfarenheter, dels att förfina sina produkter och få ut dem på nya marknader. De här företagen behövs, mathantverket är en bransch som är helt central för att vi ska ha en stark och tålig livsmedelsförsörjning i Sverige, säger Aleksandra Ahlgren.

Årets SM hålls i Växjö den 19–20 september i samband med MAT2024 och tävlingsbidrag kan anmälas fram till den 15 augusti. Övriga klasser under hantverksdryck är cider, bär- och fruktdryck, glögg, juice och äppelmust, kolsyrad dryck, kombucha, saft och extrakt samt övriga fermenterade drycker.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.