Nu stundar midsommar och med den nationalrätten sill och potatis. Men vad ska man dricka till sillen? Vi har bett ett par experter välja sina fem bästa sillöl.
Jan-Erik Janko Svensson är öldomare på hög nivå och han har även skrivit om öl och ölets historia i Stora Ölboken. Janko gillar öl med karaktär och smak, men till sillen vill han faktiskt helst ha en vanlig folköl.
– Om jag ska vara helt ärlig så vill jag ha snaps till sillen och då Aalborg Taffel Akvavit. Och om jag dricker snaps så blir det nästan utan undantag med nån enkel folköl, Pripps Blå eller Norrlands Guld, för att kunna ta mer av snapsen och ge kontrast och svalka, säger han.
Han gillar sill, men inte överdrivet, vilket i hans fall betyder att det blir sill på bordet fem till tio gånger per år.
– I det vackra sommarvädret är sill med färskpotatis, gräddfill, gräslök och en klick smör en av årets höjdpunkter, precis som kräftskivan i augusti.
– Men det ska vara matjesill, jag åt mer senapsill och sånt förr, men tycker att det är för sött nu.
Men vilka öl väljer han då om han förvägras sin taffelakvavit till sillen? Jo, då blir det uteslutande lager. Här är hans fem i topp.
Åbro Original, 9,40 kronor, 33 centiliter, 5,2 procent
– Med sina brister och förtjänster smakar Åbro Original 5,2 som en typisk svensk starköl. Den passar till en sillmåltid med sina lite yviga smaker.
Landsort Lager, Nynäshamns Ångbryggeri, 29,30 kronor, 50 centiliter, 5,3 procent:
– Om man vill ha en lyxvariant av ljus lager så väljer jag Landsort Lager, men då får man tona ner snapsandet. Den tar ner matjesmaken, men har ändå god malt- och humlesmak. Lätt och ren.
Göteborgs Nya Starkpilsner, 19 kronor, 33 centiliter, 5,7 procent
– Om jag vill ha nåt kraftigare så skulle jag ta Göteborgs Nya Starkpilsner. Den är starkare, och påminner om bayerskt festöl med väldigt kraftigt malt- och humlesmak. Den är inte lika söt som en bock och inte lika besk som en pilsner. Men då får man vara väldigt försiktigt med snaps.
Praga Silver, 14,90 kronor, 50 centiliter, 4 procent
– Nåt svagare som kan passa om man vill ha ett smakrikt men ändå lätt öl. Det är en tjeckisk ljus lager, lätt men väldigt sympatiskt. Den passar till snaps, men är också god i sig – om man vill ha ett elegant öl som är svagare än Landsort Lager.
Sol, 14,90 kronor, 33 centiliter, 4,5 procent
– Om man vill ha nåt riktigt neutralt väljer jag mexikanska Sol. Den är inte fyllig eller besk, men läskande. Ett öl jag gärna dricker på sommaren och en favorit bland de riktig blaskiga. Gillar även Budweiser, men den är lite stark.
Midsommar firar Janko två steg, först i sin småländska stuga i morgon måndag då den äkta midsommaren infaller med sommarsolståndet och sen hemma i Stockholm på fredag. Men då kanske han gör undantag från taffelakvavit och folköls-regeln.
– Jag blev sugen på Åbro Original nu när jag gjorde den här listan, berättar han.
Även Simon Svensson är öldomare och författare, men till vardags driver han företaget Njutningsfrämjandet provningar, vandringar och kurser i Göteborg. Han älskar sill.
– Guuud, jag drömmer om att starta en sillrestaurang. Om jag vinner på Lotto ska jag starta en sån, jag måste ha mycket pengar för ingen kommer att komma dit för att äta. Sill är verkligen nåt jag brinner för.
Han lägger själv in sill till jul och till påsk och då är det ofta brantevikssill, citronsill med hans mors recept eller senapssill med whisky. Men till midsommar är det bara en sak som gäller.
– Man tar fan inte fram nåt annat än matjesill, man behöver inget annat!
Hans lista med sillöl till midsommar ser lite annorlunda ut än Jankos, även om de är överens om folköl och de valde båda Landsort Lager.
– Snaps hör till och då är bra om det inte är för stark öl. Man kan absolut dricka folköl och ta några extra snapsar i stället. Generellt vill jag ha ljusa krispiga öl med en del beska till inlagda sillar. Absolut inga hazy-ipor, blotta tanken ger mig nästan kväljningar.
Här är Simon fem val av öl till sillen:
Helsinge Pilsener, 30 kronor, 50 centiliter, 5 procent
– Krispig och besk, Sveriges bästa pilsner.
Landsort Lager, Nynäshamns Ångbryggeri, 29,30 kronor, 50 centiliter, 5,3 procent
– Lite rundare och inte fullt lika besk lager som har en god sädighet.
Bitburger Premium, 14,30 kronor, 33 centiliter, 4,8 procent
– Mycket för att mitt midsommar inbegriper tyskar och de har med sig femliterstunnor med Bitburger. En god tysk pilsner som är min favorit i stilen. Ren lagersmak utan jevertokbeska.
Saison d’Etre, Stockholm Brewing Co, 67,80 kronor, 75 centiliter, 5 procent
– Först tänkte jag Spring Saison från O/O Brewing, men jag har inte smakat den än. Saison d’Etre är kryddig men lätt och har en blommig ton som går bra ihop med sillen. Framför allt till klara sillarna, kanske inte till senapsill och sånt.
Oppigårds Golden Ale, 22 kronor, 33 centiliter, 5,2 procent
– Jag ville ha med en golden ale och den är god helt enkelt. Bra om man skulle ha alternativ till lager, men fortfarande vill ha något ljust, krispigt och med bra beska. Den är fruktigare än en lager, men inte så mycket att den tar över sillen.
Precis som Janko i morgon firar Simon midsommar i Småland.
– Vi brukar ses med en massa släkt. Det blir stort firande med dans kring midsommarstången, ölorientering och träskfotboll