Belgisk öl har fått ännu högre status. I dag togs den nämligen in på Unescos lista över kulturarv.
Det var vid ett möte i Addis Abeba som Unesco beslutade att hela den belgiska ölkulturen ska betraktas som ett kulturarv.
Listan kom till för cirka tio år sedan, lite som en reaktion på att icke materiella saker inte kan utses till världskulturarv. Med listan över kulturarv får den belgiska ölkulturen nu samma status som ett världskulturarv.
– Jag är mycket glad, både som minister och hobbybryggare, att Unesco har uppmärksammat både det kreativa och det unika med vår ölkultur, säger Sven Gatz, flamländsk kulturminister i Bryssel, i ett pressmeddelande.
I motiveringen lyfts det fram att hela Belgien är en levande ölregion. Man pekar på skillnader i ölsorter också. Till exempel lambic i Bryssel och Pajottenland, saison i Vallonien och oud bruin i västra Flandern.
Unesco satte också stor vikt på arbetet med att föra kulturen vidare, bland annat genom utbildningar och hur ölkultutren lyfts fram. Dessutom sätts det stort värde på att den belgiska ölkuklturen inte handlar om berusning och att den bidrar till att förändra synen på alkohol.
– Ölkulturen är något som belgarna är stolta över. Jag hoppas att det här erkännandet ska inspirera till att dela med sig av vår ölkultur med ännu större stolthet, kommenterar Rudi Vervoort, ansvarig för Bryssels stadsfullmäktige.