Biodling lade grund för både öl och mjöd

Bildspel

Bild 2 av 3

Magnus Burman bor numera i Barcelona men har kvar i bryggeriet.

 

Erik Johansson var hembryggare och drev samtidigt en biodling. Så när planerna på ett bryggeri blev verklighet var det naturligt att också satsa på mjöd.

Johansson driver Allsta Bryggeri söder om Sundsvall tillsammans med Magnus Burman. Men det tog ett tag innan planerna blev verklighet.

– Vi pratade om ett bryggeri redan 2006 så planerna har funnits där länge.

Under tiden som planerna fanns satsade Johansson på en biodling och där fanns efter ett tag en lokala som var lämplig för bryggning. Dessutom höll duon på med hembryggning och hade redan mjölktankar som man använde för bryggningen.

– Det var en ganska kort startsträcka när vi startade. Vi startade bolaget i augusti 2015 och bryggde våra första öl strax före jul, säger Johansson.

Bryggverket är på 500 liter men oftast brygger de runt 200 liter. Strömmen räcker helt enkelt inte ritkigt till när det ska bryggas mer än 200 liter och då får man koppla in ett extra aggregat.

Biodlingen har inspirerat på flera sätt för Allsta Bryggeri. Till att börja med var det honung som gällde i ölen.

– Vi har bryggt en honungspilser men det är svårt att få lagom balans. Vi vill ju att honungen ska märkas men inte ta över, säger Johansson.

Därför har mjöden också blivit en naturlig del av bryggeriets produktion. Såväl klassisk naturell mjöd som fruktmjöd skapas och man gör dessutom såväl braggot som mölska, som är två lite mer alkoholsvaga varianter av mjöd.

– Vi brygger cirka 10 000 liter öl i år och det blir nog bara runt 100 liter mjöd. De måste stå ganska länge och det är dyra råvaror, säger Johansson.

Nästa år är målet att brygga mellan 15 000 och 20 000 liter öl. Som det är idag tar deras öl ofta slut på Systembolaget och det finns idéer om att brygga mer och försöka leva på bryggeriet. En liten komplikation är att Magnus Burman bor i Barcelona och inte är i Sverige så ofta. I stället hjälper hembryggaren Mika Nyman till någon dag i veckan.

– Det finns planer för att kunna leva på det här. Det skulle vara kul om vi kunde ha någon heltidstjänst på sikt. Men viktigast för oss är att vi brygger sådant som vi själva tycker är gott, säger Johansson.