Lokalt och miljövänligt är viktigt för Eskilstuna Ölkultur. Nu lanseras ett sörmländskt öl som är bryggt på lokal malt och som smaksatts med björklöv.
Det var det lokala som prioriterades när Anders Olsson och de andra på bryggeriet tog fram sin Björksaison.
– Det är många bryggerier som har i exotiska och konstiga saker i sina öl. Vi ville använda det som finns i Sörmland. Vi har tidigare bryggt på granskott, nu blev det björklöv.
Malten är den första som det bryggs kommersiellt på från Warbro Kvarn i Sköldinge, och björklöven kommer från Högtorps gård.
– Björklöven ska plockas i slutet av maj eller början av juni. Då ger de ifrån sig den rätta smaken. Det är en utmaning at dosera rätt för att få lagom smak av löven, säger Olssson.
Han har även funderingar på att göra Björksaison som starköl, och projekt med lokala råvaror är alltid intressant.
– Vi har känt personerna bakom Warbro Gård länge och sett det projektet växa fram. Det är riktigt roligt, säger Anders Olsson.
Det nya ölet finns att köpa vid bryggeriet och även i en del matvarubutiker i Eskilstuna och Stockholm från och med denna vecka.