Jani Tegelberg har bryggt hemma sedan 2016, en hobby som även inneburit en del målning …
Namn: Jani Tegelberg
Ort: Stenungsund
Ålder: 46
Hembryggare sedan: 2016
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Ville ha revansch på några fatalt misslyckade försök i ungdomen med ”plåtburks-satser”.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?
– Alldeles för lite. Är en ”periodare” vad gäller bryggning men håller mig uppdaterad på forum och sociala medier med mera på daglig basis. Brygger kanske sex batcher per år. Passar på att brygga de helger när sambon jobbar.
Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Avsaknad av lämpligt utrymme inomhus. Och ofta uselt väder för att brygga utomhus (regnar änna horisontellt på västkusten).
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– En sydtysk pilsner. Första ölen som jag fått bedömd av en panel utbildade SHBF domare med goda vitsord.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Weihenstephaner Hefeweizen
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Njaee, kanske ibland drömt om nedskalad (bak-)gårdsförsäljning på fredagar ihop med pizza eller BBQ hemma i närområdet ifall regelverket skulle tillåtit det.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Notera allt förväntat och oförväntat som sker under bryggdagen. Lärorikt att blicka tillbaka på, både när man lyckats och misslyckats.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– En blåbärsporter som blev flaskbomber, ”gushers”. Slutade med att jag fick måla om tvättstugan. Skulle någon vecka senare prova att ”pysa ut” kolsyra ur en bygelkorksflaska över vasken i köket, men strålen smet ut åt sidan och även målning av köket var ett faktum…
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Yin & Yang 😉
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Pub
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot