Bildspel
Christian Eks hembryggning lade gunden till det som skulle bli Brekeriet.
Målet var att alla tre bröderna skulle kunna leva på bryggeriet. Dit har man nått. Nu är nästa projekt för Brekeriet att slå i hop två bryggerier till ett.
Det är bryggeriet i Landskrona som nu ska bli deras enda. Det första bryggeriet i Djurslöv har fram till nu använts för jäsning av öl med bakterier, men den produktionen flyttar in i samma lokaler under april månad.
Även om det är på samma utrymme blir hanteringen av öl med bakterier helt frånskild hanteringen av brettöl.
– Vi kommer att ha 3000-liters ekfat och en egen flaskningsutrustning för bakterieölen. Vörten får vi pumpa in från vårt befintliga bryggeri, säger André Ek.
Hela projektet med Brekeriet började egentligen runt 2003 då Christian Ek började att brygga hemma. Ölintresset tog fart hos honom, och storerbror Fredrik fick även han upp ögonen för öl under Stockholm Beer&Whisky 2005. Då var André fortfarande för ung för att kunna följa med, så han fick nöja sig med att göra sin första Stockholmsfestival 2006.
Runt 2009 började det diskuteras om man skulle jobba med öl. Fredrik ville ha ett bryggeri medan Christian ville börja med en importfirma och det var Christian som till slut fick bestämma. Så småningom blev även André inblandad i projektet.
I december 2012 var det så bestämt att det även skulle bli ett bryggeri. De hittade en lokal i Djurslöv i Staffanstorps kommun. Premiären för ölen blev sedan på Stockholm Beer & Whisky Festival 2013, åtta år efter att Fredrik och Christian gjort sitt första besök där.
– Vi bestämde oss tidigt för att göra all öl med brett, vi ville nischa oss och gillade den typen av öl, säger André Ek.
Så fortsatte det fram till våren 2014 då det började att experimenteras med bakterier.
– Vi gjorde bara suröl under en period, bakterierna tog över helt enkelt, berättar André.
Under den senaste tiden har det bryggts suröl med bakterier i Djurslöv och öl med brett i Landskrona.
Under 2016 landade produktionen på 110 000 liter. Det ska ökas rejält under 2017.
– Vårt mål är 200 000 liter, det ska vi klara, säger Christian Ek.
– Det kan nog bli mer. Men vi vill inte bli för stora, det handlar om att göra bra produkter, säger André Ek.
Med större produktion lär det också bli mer export. I dagsläget skickas det öl till över 20 länder och däribland Ryssland, Kina, Norge och USA.
– Runt hälften av ölen går på export nu. Det var en ännu större andel tidigare när vi inte sålde på Systembolaget, säger André Ek.
Det är inte så vanligt att tre bröder driver ett bryggeri tillsammans, men den här trion tycker att det fungerar riktigt bra.
– Vi känner ju varandra ganska bra. Många säger att man inte ska jobba tillsammans med sina syskon men det här fungerar bra, säger Christian Ek.
Ett av målen var att alla tre skulle kunna leva på bryggeriet och dit har man nått. Nu är nästa mål att få de båda avdelningarna i samma bryggeri att fungera utan problem och det målet ska bland annat nyanställda bryggaren Amadeus Frick hjälpa till att nå.