Mälteriet Brewmaster gör nu en stor satsning som ska öka produktionen från ett ton malt per dygn till tolv.
Brewmaster gick nyligen ut med en nyemission. Målet var att få in 20 miljoner kronor och man fick in strax under målet.
– Nu har vi en ny ägarstruktur där jag och två andra konstellationer kontrollerar majoriteten av företaget, säger vd Peter Nygren.
Pengarna ska investeras i företaget, men det räcker ändå inte för Brewmasters planer. Man ska även låna upp pengar så att den slutliga investeringskostnaden stannar runt 30-35 miljoner kronor.
Förra året gick företaget med ett par miljoner i förlust och i år räknar Peter Nygren att man börjar se tendenser till lönsamhet.
– Jag ser sådana tendenser i alla fall, men det är nästa år som vi räknar med den största ökningen.
Det är då investeringarna kommer att märkas av. Men även andra åtgärder ska få siffrorna att bli svarta.
– Vi räknar med att driftsätta den nya maskinparken i sista kvartalet av året och vi räknar med en större marknadspenetration nästa år. Vi ska bearbeta fler kunder och även jobba mer vertikalt och kommer även att kolla på livsmedelsindustrin, säger Peter Nygren och nämner även att export kan bli aktuellt under 2022.
De investeringar som Brewmaster gör och ska göra nu i höst är många.
– Den största investeringen är nya stöptankar och saladinboxar, där kornen blötläggs och gror. Vi har köpt fyra boxar på tolv gånger tre meter som klarar 12 tons kapacitet per styck.
– Sen bygger vi tillsammans med Tivab i Åryd egna ugnar och då kan vi ta en batch på tolv ton och göra nio olika recept på det som sedan går att förädla vidare genom exempelvis rostning och rökning, så att vi kan skräddarsy unika produkter för bryggerierna. Samtidigt kan vi fortfarande hjälpa de minsta bryggerierna och våra legokunder med vår trummältningsanläggning.
Men det stannar inte med det. En ny tvättskruvslina har köpts in för att tvätta maltkornet innan stöpning och därmed få upp både kvalitet och effektivitet. En ny rost ska ge möjligheter till mörka maltsorter och en blåsutrustning för att flytta runt malten mellan olika stationer kommer också köpas in, samt ny rens- och aspirationsanläggning och lite kompletterande utrustning till packlina och laboratoriet.
Än så länge har investeringarna inte inneburit så mycket på personalsidan. En person har anställts och ska påbörja sin utbildning under ledning av en erfaren mältare från England.
– Sen blir det även en till i labbet framgent. Vi har ett helt komplett labb nu och hittills har vi hyrt in en tidigare anställd som konsult som även kommer jobba vidare hos oss framåt.