En kvarts miljon i investeringsstöd från länsstyrelsen. Det var en hyfsad grundplåt när Bröderna Bommen Bryggeri skulle bygga om.
– Vi var just på väg till Skottland och det blev en fantastisk resa med den kunskapen i bagaget, säger Jonas Östberg, en av delägarna.
Men det kunde ha slutat betydligt tidigare för det ganska färska bryggargänget. När Jonas och hans kompanjoner Richard Hansson och Anders Lind skulle ta sig an bryggandet för första gången som vuxna 2014 stötte de på patrull med en gång.
– Vi hade tänkt brygga i mitt kök, men det gick inte så bra för frugan är maltallergisk …
De blev alltså raskt utkastade ur köket. Vilket kanske var bra för bryggeridrömmen. Det innebar att det var tvungna att hitta en riktig bryggerilokal med en gång.
– Min syster Katarina Östberg hade en industrilokal som vi kunde använda, säger Jonas.
På köpet fick de Katarina, som blev så involverad att gänget till slut fann sig vara fyra delägare istället för tre. Katarina tog hand om all administration i företaget.
Barndomskamrater
Sen skulle företaget döpas. Och namnet var ganska självklart. Jonas, Richard och Anders var barndomskamrater och som sådana oskiljaktiga.
– Vi lekte alltid med varandra. Vid något tillfälle sa nån att vi var som Bröderna Bommen i Njurunda. Och eftersom vi efter fortfarande efter 31 år alltid bara leker med varandra så kändes det naturligt att kalla bryggeriet för Bröderna Bommen också, säger Jonas.
Fast leken blev lite mer på allvar nu. Ett bryggeri skulle byggas, tillstånd skulle fixas och alla möjliga papper skickas innan man slutligen kunde börja brygga. Men i april 2014 var allting klart.
– I början bryggde vi 60 liter i taget och levererade lokalt. Bland annat till Vemdalskalets Högfjällshotell, som tog det mesta av det vi kunde producera.
Behövde växa
Redan 2015 kände de att 60 liter per sats var för lite och ville bygga ut. Industrilokalen bryggeriet huserade i hade gott om utrymme att växa i, så det skulle gå lätt att fördubbla ytan. De hade pengarna till investeringen, men började ändå googla för att se om det fanns något stöd att få. Det gjorde det.
– Vi hittade länsstyrelsens investeringsstöd och chansade på att det skulle fungera, säger Jonas.
Stödet var på 35 procent av investeringsskostnaden eller max 251700 kronor.
– Vi skickade in ansökan med en massa offerter men trodde aldrig att vi skulle få det. Vi var fortfarande skeptiska när vi fick ett svar en tid senare. Men när vi väl sprättade upp brevet såg vi att vi hade fått det beviljat.
Stödet är för såväl utrustning som andra kostnader, exempelvis eldragning och vvs. Det var en god hjälp på vägen och nu är det inte bara ett nytt bryggeri som byggs utan även ett besökscentrum med köksdel och bryggeripub.
Några sura miner från konkurrenter har Jonas inte upplevt.
– Nej, det har bara varit gratulationer från dem vi har träffat. Vi känner varandra och lånar grejor av varandra. Jag tror att de bara var glada för vår skull.
Nu när bryggeridelen är klar kan man producera betydligt mer. Årskapaciteten är 25 000 liter per år och kanske lite till. Och det behövs. Den senaste kunden heter Systembolaget och Bröderna Bommen har fått en beställning på IPA, Brown Ale och Ljungan Pale Ale.
– Just nu brygger vi för fullt. Vi ska leverera 15000 liter under ett år från den 1 december.