1846 lades det ner. Men 2016 har Göteborgs Bryggaregille väckts till liv igen. Redan från start är de allra flesta Göteborgsbryggerierna medlemmar.
– Vi vill få till ett bra samarbete och värna om Göteborgs bryggerier och öl, säger Nina Rothausen, en av initiativtagarna.
Göteborgs Bryggaregilles historia går långt tillbaka i tiden. 1661 skapades det och gillet existerade sedan ända fram till 1846, där Johan Albrecht Pripp var den sista åldermannen i föreningen.
Men under de senaste åren har tankarna på att väcka liv i gillet funnis, och nu är det verklighet.
– Det första steget var när Stefan Gustavsson på Mohawk startade en Facebookgrupp för bryggare i Göteborg. Det var startskottet för oss, säger Rothausen.
I maj hölls ett första möte, i juni bilades gillet och tidigare i veckan hölls det allra första årsmötet. Ålderman, ja det är så ordföranden kallas, blev den här gången Mats Wahlström, vd på Poppels. Samanlagt nio olika bryggerier finns representerade i styrelsen.
– Vi hoppas kunna bidra till att de olika bryggerierna delar med sig av kunskap till varandra. Men vi vill också gärna vara en gemensam part mot till exempel Systembolaget. Det har blivit så många bryggerier i Göteborg, säger Nina Rothausen.
Även när det gäller kontakter med Göteborgs kommun finns det fördelar med att vara en stor aktör.
– Om några år firar Göteborg 400-årsjubileum. Det vore väl kul om det bara serverades Göteborgsöl på de arrangemangen.
Gillet har även som ambition att jobba för att etablera Göteborgs bryggerier och öl på ett internationellt plan.
Under uppstartsprocessen har det varit stor delaktighet i hur gillet ska fungera och vilka frågor som är viktigast.
– Det har varit ett stort diskussionsforum där vi har enats om saker, berättar Rothausen.
Nina Rothausen har många järn i elden när det gäller ölscenen i Göteborg. Förutom engagemanget i Bryggaregillet är hon en av grundarna till Göteborgs Nya Bryggeri, och driver dessutom Göteborgs Bryggerimuseum tillsammans med maken Marc.
Detta är alltså en nystart av en förening med mycket lång historia. Fortfarande finns skråkistan och åldermannakäppen från den gamla tiden kvar. Även om det står nya frågor på dagordningen år 2016 jämfört med på 1800-talet, så är andemeningen den samma.
Samarbeta och hjälp varandra till att bli bättre och mer framgångsrika.