Igår berättade tolv svenska bryggarprofiler om vilken ölstil de upplevde som mest överskattad. Idag är det dags för samma gäng att “lay down the law” beträffande de mest underskattade ölstilarna.
Föga förvånande tycker två av Sveriges mest profilerade bryggare av New England/Hazy-ipa också att stilen är den mest underskattade. Niklas Lundgren på Apex Brewing Company inleder:
– Okej, inte helt oväntat från mig kanske: Hazy IPA. Bespottad och förlöjligad av allt från förståsigpåare och ”det gamla gardet” till boga-män, såväl som samtliga i bryggeribranschen. Och kanske med all rätt. Marknaden är överflödad med fullkomligt avskyvärda varianter av ölstilen – vissa mer eller mindre odrickbara. Men korrekt utförd är det en extremt tilltalande, bred och intressant ölstil. För mig som bryggare är det även en kul utmaning med ett öl som är både så starkt processdrivet och samtidigt väldigt råvarufokuserat.
Olle Andersson på O/O Brewing ger en klarsynt analys av den grumliga stilen:
– Även om Hazy/New England IPA uppenbart är en väldigt uppskattad ölstil upplever jag den som underskattad bland bryggare och branschfolk. Misstänker att flera kommer att svara hazy/New England som den ölstil de tycker är mest överskattad. Kan delvis hålla med då antalet dåliga/obalanserade öl i stilen aldrig har varit fler än nu. Jag blir alldeles för ofta besviken när jag provar en ny. Det känns som om många bryggare underskattar hur svårt det faktiskt är att brygga en bra neipa. Att bara använda massor av humle och “rätt jäst” duger inte. Sen känns det också som att många har missuppfattat stilen. Att eftersträva en mjuk munskänsla innebär inte att beskan ska vara noll. Hazy/New England IPA kan vara otroligt gott men är det för sällan.
Thomas Bingebo på Oceanbryggeriet slår ett slag för mild:
– Mild. Ljus eller mörk. Anglofilen i mig älskar denna idag undanskymda ”arbetaröl”. Enkel, maltig och ytterst drickvänlig med låg alkoholhalt. Humlad med någon variant av Golding så är man där.
Även Patrik Hellström på Bryggverket vill slå ett slag för ale med lägre alkoholstyrka:
– De flesta ale med lägre alkoholstyrka. Tänk brown ale, red ale och porter. Är det välbryggt är det lättdrucket och gott utan att vara blaskigt eller tråkigt. Tyvärr säljer det ju knappt. Så det är inte ofta man får brygga sådant.
– American pale ale är underskattad. Den kan ha en lättdruckenhet som en ljus lager och smakrikedom av en IPA. Det bästa av två världar, säger Daniel Eriksson på Halmstad Brygghus.
– Mest underskattade står mellan färsk och äkta rauchbier från Bamberg och äkta tysk gose. Rauchbier är det många som inte gillar och jag tror att det är för att de druckit den alldeles för gammal, så att den inte har fräschören som jag anser att stilen måste ha. Det är så sjukt gott! Och gose är så sprudlande, törstsläckande, underbart att jag inte med ord beskriva hur synd det är att inte fler dricker det. Men även här ska det vara äkta och tyskt, säger Hedda Spendrup på Omaka.
Det mörka lagerölet upplevs som underskattat av Nina Schultes på Snausarve Gårdsbryggeri:
– Mest underskattade ölet enligt egna empiriska studier är helt klart schwarzbier. I princip ALLA som testar vår schwarzbier gillar den väldigt mycket och typ alla är förvånade över det. En öl som smakar nåt, har hög hinkabilitet, är välbalanserad….och svart?! ”Men jag gillar ju inte Guinness ens”.
Patrick Holmqvist på Nyköping Brewing Company är inne på ett närbesläktat spår:
– Jag tycker att mörk lager i Münchenerstil är underskattat. Välbyggda exemplar är riktigt goda och ofta goda till stekt mat. Dock är det sällan omtalat, eller hyllat.
Fredrik Fölster på Brewski vill slå ett slag för amerikansk brown ale:
– American brown ale. Jag är ytterst svag för den här kombinationen av pigg amerikansk C-humle, torra chokladtoner och en potent beska. Delvis säkert för att det tar en tillbaka till ett ungt ölsverige där Mikkellers fantastiska Jackie Brown stod på varje systembolagsbutiks hylla och allt med öl var nytt, kul och spännande. Viss överlappning brukar ske mellan den här stilen och Black IPA, en stil jag också älskar. Men oftast är american brown ale ett lite säkrare kort om man vill att humlen ska skina och inte riskera drunkna i någon slags pseudo-porter. Jag drack nyligen en väldigt god från Smögernbryggar’n.
Fredrik Fölster är inte ensam, även Jessica Heidrich på Hop Notch/Waxholms Bryggeri är en försvarare av american brown ale:
– American brown lle. Lika tråkigt tvålig som en engelsk brown ale, det fejkfärgade tvålvattnet Newcastle brown ale är, lika underbart vibrant, spänstigt pigg, med en cool cigarr i mungipan kan en amerikansk brown ale vara. Testa till exempel Cigar Citys Maduro, den lilla rackaren golvade mig totalt första gången jag testade den.
– Oavsett stil, så tycker jag att det är sjukt underskattat att våga ha ett/ett par starka flaggskepp. En produkt som man både vid marknadsföring och försäljning vågar jobba in över tid, men också att våga ha en produkt som är fast i sin portfölj som man ständigt jobbar med i process. Från egen erfarenhet så blir den produkten så oerhört mycket bättre när man får tweaka fram och tillbaka på alla smågrejer över tid. Kanske känns som en självklarhet, men i dagens nyhetshets verkar det mer sällsynt för varje dag som går. Long live the flagship! säger Sebastian Tornéus på Svartberget.
Thomas Fransson på Malmö Brewing tycker att öl och matkopplingar är underskattade:
– Det är väl egentligen bara kring jul och möjligtvis påsk som det finns någon form av diskussion kring huruvida ett öl passar till specifik mat. Ljus lager passar till mycket, men det finns ett oändligt antal ölstilar som skulle kunna erbjuda långt mer spännande pairings. Även att använda i matlagning och bakning. Att byta ut en del av degvätskan i pizzadegen till veteöl är inte så dumt. Ur det perspektivet finns det en rad underskattade öl.
Här kommer topplistan på de mest underskattade stilarna enligt bryggarna som fick ange flera stilar, alla återges inte i texterna ovan.
Topp 5 – underskattade ölstilar:
- Pale ale
- Schwarzbier/ Münchener Dunkel
- Amerikansk brown ale
- Tysk ljus lageröl
- Icke smaksatt/icke fatlagrad Imperial stout
Enstaka omnämnanden:
- Mild
- Red ale
- Hazy/New England
- Spontanjäst
- West Coast IPA
- Amerikansk barley wine
- Rauchbier
- Ren berliner weisse
- Altbier
- Välbryggd lager
- Trippel-IPA
- Amerikansk stout
- Porter
- Pripps Blå på Pustervik ihop med bra musik
- Golden Strong/Trippel
- Belgian Blond
- Amber Ale
- Saison
- Bocköl
Läs också:
• Bryggarna: Den mest överskattade ölstilen
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron och ta del av tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.