Bryggeri grodde när groddarna försvann

Bildspel

Bild 2 av 3

Den egna puben på Blå Bergen används numera mest till events.

Blåbergen heter ett inte helt nytt bryggeri som nu börjat synas på Systembolagets hyllor. Robert Sundström heter mannen som driver det.

Röcklinge ligger i Närkes Kil, nån mil nordväst om Örebro, och där finns Blåbergen Spa-Bryggeri-Event, inspirerat av omgivande Kilsbergen. Robert Sundström är lite av en mångsysslare.

– Vi köpte den här lantbruksfastigheten 1996 med målet att livnära oss på gården, även om den är för liten för traditionellt jordbruk.

– Så 2004 startade jag och min fru ett spa och dessutom byggdes lokaler för kommersiell odling av groddar.

Groddsatsningen gick lysande med leveranser till de stora matjättarnas centrallager. Groddverksamheten såldes dock 2014 efter ökade logistiska krav från kunderna som inte kunde mötas upp i denna del av landet. Då hade de plötsligt nya möjligheter att använda de livsmedelslokalerna. De såg möjligheten att starta pub/restaurang och konferensverksamhet vilket väl skulle kunna komplettera spaverksamheten.

– Vi öppnade några månader senare och i den intilliggande rustika baren kunde vi servera de första ölsorterna. Pubkvällar, events och konserter avlöste varandra de första åren. Allt oftare kom dock frågan om de kunde hyra ut lokalen till privata fester. Så efter några år av arrangemang kändes det naturligt att tillmötesgå önskemålen. Det fasta tillståndet flyttades till en mindre pub i samma byggnad och de kunde erbjuda lokal för 110 personer med festplats, scen och dansbana utanför dörren.

Avsikten med bryggeriet var från början att mest täcka behovet i restaurangen och skapa mervärde för gästerna men nu tar bryggeridelen fart.

– Jag kände att det var dags att ta steget ut och sälja ölen utanför vår verksamhet. I juli kom vi in på det lokala sortimentet på flera systembolag i Örebro. Vi har en ljus lager och en mellanmörk lager där och inom en månad släpper vi en IPA på alla fyra systembolag i Örebro. Sen håller jag på att ta fram en porter som vi kommer att släppa i början av nästa år.

Några svårigheter med att starta bryggeri upplevde Roberg inte.

– Jag hade väldigt bra kommunikation med Skatteverket och miljökontoret. I och med att jag varit i livsmedelsbranschen tidigare och har lokaler var det inga bekymmer. Och att ta sig in på det lokala sortimentet var ganska lätt när man kommit på alla olika steg.

Utrustningen är två bryggverk på 70 respektive 100 liter och årsproduktionen hoppas Roberg ska bli mellan 5000 och 8000 liter framöver.

– Jag försöker skala upp organiskt, vad det lider kommer jag att investera mer om jag ser att det går åt rätt håll.

– Nu ser jag fram emot att kunderna ska upptäcka mina öl på hyllorna och en ökande försäljning. Jag vet att det är trångt på hyllorna i Örebrotrakten, det finns ju många bryggerier här men jag hoppas vi kan komplettera varandra.

Utöver via Systembolaget säljs Blåbergens öl även vid egna event vid öppna pubkvällar och ölprövningar. Dessutom arrangeras ölbryggarevent, där gästerna själva får brygga sin öl.