Bryggerierna om beskedet: “Vi firar!”

Så här kommenterar några branschprofiler uppgifterna om att Tidöpartierna har kommit överens om att sänka alkoholskatten på öl från småbryggerier.

Enligt uppgifterna i Ekot ska skattesänkningen genomföras från 1 juli 2025. Då kommer bryggerier som producerar upp till tre miljoner liter öl per år att få lägre skatt – upp till 50 procent för de minsta producenterna.  Skattesänkningen är en del av budgetförhandlingarna och beräknas kosta staten 120 miljoner kronor årligen. 

Beskedet kommer bara några dagar efter att remissvaren kommit in på promemorian ”Sänkt alkoholskatt för öl från oberoende småbryggerier”.

Berith Karlsson, Närkes Kulturbryggeri:
”Det är nästan så att man tror att man drömmer. Jag har velat tro att det ska hända och varit bestämd i att vi inte får ge oss. För att behålla den svenska, mångfacetterade dryckeskulturen behöver småbryggerierna kunna jobba vidare. Det är vi som är konstnärerna som utvecklar. Men det är viktigt att komma ihåg, även om vi får maximal skattereduktion betalar vi fortfarande högst alkoholskatt i Europa.”

Philip Hafstad, Svartberget Fjällbryggeri:
”Helt otroligt och sjukt! För oss som ett litet bryggeri betyder det att en av alla otroligt våta, tunga filtar tas bort från en av de mest passionerade och roliga branscher som det går att verka i. Det betyder att vi kan verka på bättre villkor i en hårt reglerad marknad, vi kan antagligen både växa och nyanställa. Man blir rörd till tårar att det finns krafter, både politiskt och företagare, som vill verka mot ett friare och rikare Sverige på många olika sätt och detta är bara ett utmärkt exempel. Sverige är typ det sista landet i västvärlden att släppa på sina drakoniska alkohollagar och det glädjer mig att jag fått uppleva det under min livsstil. Man blir rörd!”

Erik Frithiof på Hyllie Bryggeri
”Det här är verkligen jättejättestort, för föreningen men också gruppen som arbetat så intensivt med det. Det har tagit en stor del av vår tid de tre senaste åren. Känslan är äntligen. För bryggeriets del kommer vi att spara cirka en miljon om året vilket gör att vi kommer kunna växa ytterligare, säger  och tidigare ordförande i föreningen.”

Gustaf Ahlin, This is How och Bryggverket:
”För oss skulle det betyda att vi kan fortsätta resan och satsningen framåt. Jag upplever att den sedan pandemin och lågkonjunktur har varit svårare att prata med både bank och investerare för fortsätta framåt. Sänkt alkoholskatt kommer innebära att vi med This is How och Bryggverket kan fortsätt växa med egna medel och investera i både personal och utrustning för att ta nästa steg. Vi firar!”

Jesper Jemtehed, Jemtehed&Brande i Sveriges Radio Jämtland
”Det låter mumma det. Vi kanske inte kommer kunna åka till Maldiverna varenda jul och nyår, men en liten slant tillbaks vore tacksamt. Det skulle betyda att vi orkar fortsätta och att man faktiskt får en liten morot och uppskattning för det man gör. Vi får ju även möjlighet att återinvestera i vår maskinpark, så vi kan brygga mer.”

Jon Birgne, Stockholm Brewing Co:
”Jag är spänd på se vad regeringen kan åstadkomma. All form av rörelse mot ett mer inkluderande bryggerinäring är positiv. Det tryggar hantverksbryggeriers möjlighet att konkurrera. Det skapar trygghet för anställda. Och i slutändan möjliggör för oss att kunna leverera spännande produkter till slutkonsumenten och gästen.”

Magnus Svensson, Benchwarmers Brewing Co:
”Det betyder oerhört mycket, som mikrobryggeri kämpar man ständigt med usla marginaler och enormt hårt arbete – detta ger oss en öppning att anställa personal som avlastar oss och på lång sikt kommer detta att hjälpa oss att växa som företag på en massa olika sätt, med alla fördelar det innebär för både oss och Sverige.”

Anna-Karin Fondberg, vd Sveriges Bryggerier;
”Jag kan såklart inte uttala mig för alla, men jag uppfattar att de flesta bryggerier håller med det som vi skriver i remissen. Man gläds åt att regeringen uppskattar bryggerinäringens plats i mat- och dryckeslandet Sverige och vill stötta näringen. Ett ökat intresse för bryggerier och öl kommer skapa möjligheter för alla, även om inte alla inkluderas i just denna reform. I det perspektivet så hoppas vi att detta är ett första steg.  Vill regeringen på allvar stärka konkurrenskraften för svensk öl bör man gå vidare och sänka ölskatten generellt.” 

Läs också: 
• Småbryggeriernas seger, ölskatten sänks

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.